Steeds meer landen nemen maatregelen tegen de omikronvariant. Dit omdat het een variant is waar heel wat bezorgdheden over bestaan.
In Zuid-Afrika werd de variant voor het eerst ontdekt. Intussen is die variant ook al in andere landen opgedoken, waaronder in ons land. Men wil de verspreiding echter vertragen. Dit omdat de omikronvariant wellicht nog veel besmettelijker is dan de deltavariant én de bestaande vaccins minder goed werken tegen de mutaties.
De ongerustheid is dan ook groot. Een wetenschapper zei aan BBC dat het de ‘ergste variant is die hij al heeft gezien’. Ook viroloog Marc Van Ranst maakte zich er al zorgen over, net als de andere experten hier in ons land. Toch is het niet helemaal uitgesloten dat deze variant net minder ziektemakend is dan de deltavariant. In dat geval zou het zelfs goed zijn mocht de omikronvariant het overnemen van de deltavariant.
Angélique Coetzee, voorzitter van de Zuid-Afrikaanse doktersvereniging, zegt dat de patiënten met deze variant andere symptomen hebben. Ze waren erg vermoeid, maar niemand had last van smaak- of reukverlies. “Hun symptomen waren zo anders en milder dan bij die mensen die ik eerder had behandeld”, vertelt Coetzee aan de Britse krant The Telegraph.
Als huisarts zag Coetzee enkele tientallen patiënten met de nieuwe variant. Het ging in de meeste gevallen om gezonde mannen die kloegen over grote vermoeidheid en een pijnlijk lichaam. “Een interessant geval was een kind van zes. Het meisje had koorts en een erg hoge hartslag. Ik twijfelde over een ziekenhuisopname, maar twee dagen later was ze al helemaal beter", zegt ze.
Coetzee benadrukt wel dat de nieuwe variant oudere mensen, die bijkomend lijden aan diabetes of hartaandoeningen, harder kan treffen. Eerder had Van Ranst op Twitter al gemeld dat het goed nieuws zou zijn mocht deze variant minder ziekteverwekkend zijn.
"Indien de omicron-variant minder ziekteverwekkend zou zijn, dan zou de grotere besmettelijkheid (die omicron toelaat om delta te vervangen) zeer positief zijn. Daarom moeten we de klinische gegevens van omicron-patiënten (in Zuid-Afrika en wereldwijd) goed opvolgen", aldus Van Ranst.