WhatsApp werkt aan een nieuwe functie die gebruikers helpt om de echtheid van afbeeldingen te controleren. Deze innovatie is bedoeld om nepnieuws beter te kunnen herkennen, nu het steeds moeilijker wordt om echt van nep te onderscheiden. Door de opkomst van geavanceerde AI en verbeterde software is het maken en delen van gemanipuleerde beelden eenvoudiger dan ooit.
Omgekeerde zoekopdracht voor beelden
De nieuwe functie, die momenteel wordt getest in een bèta-versie, biedt gebruikers de mogelijkheid om gedeelde afbeeldingen op het internet te doorzoeken. Dit maakt het makkelijker om te achterhalen of een afbeelding echt is of al eerder online is verschenen. De optie bevindt zich in het overloopmenu van WhatsApp wanneer een afbeelding wordt bekeken, onder de knop met drie stippen en heet ‘Zoeken op het internet’.
Met deze functie start je een omgekeerde zoekopdracht. In plaats van dat je zelf naar een afbeelding zoekt, laat je de functie zoeken naar de oorsprong van de afbeelding. Dit helpt bij het ontdekken van mogelijke manipulatie of het identificeren van een onbetrouwbare bron. WhatsApp gebruikt Google om deze zoekopdracht uit te voeren en verwerkt de afbeelding zelf niet.
Meer controle voor de gebruiker
De toevoeging biedt gebruikers meer controle en transparantie in hun gesprekken. Het is echter optioneel: de app geeft niet automatisch aan of een foto nep of gemanipuleerd is. Dit betekent dat gebruikers zelf moeten kiezen om de functie te gebruiken wanneer ze twijfels hebben over een afbeelding.
Momenteel wordt de nieuwe functie getest door een selecte groep gebruikers. WhatsApp onderzoekt zo of de optie nuttig is en of er geen technische problemen zijn. Wanneer de functie beschikbaar zal zijn voor alle gebruikers is nog niet bekend.