Bart De Wever reageert op kritiek dat hij al sinds 2017 op de hoogte is van PFOS-vervuiling

19 jun 2021, 12:00 Politiek
bartdeweverPHOTONEWS 6 2

Het was in het begin van deze eeuw al geweten dat er een grootschalige PFOS-vervuiling was door het Zwijndrechtse bedrijf 3M. Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (NV-A) is het nu dus helemaal geen nieuws dat hij er sinds 2017 op de hoogte van is.

“Ik lees nu dat het groot nieuws is dat we in 2017 al wisten dat er PFOS in de grond zat. Ik heb een nog grotere scoop voor u. We wisten dat al in het begin van deze eeuw. Iedereen wist dat er ver­vuiling was. Dat stond ook in alle kranten”, aldus De Wever in Het Nieuwsblad.

Werd het effect op de volksgezondheid onderzocht?

Op de vraag of het effect op de volksgezondheid in 2017 wel grondig onderzocht werd, heeft De Wever een pasklaar antwoord: “Op basis van de toen geldende normen heeft OVAM gezegd: we zien in dat projectgebied geen enkel gevaar voor de volksgezondheid. Sindsdien zijn die normen zwaar verstrengd. De nieuwe wetenschappelijke inzichten baren wel zorgen. De vraag is nu vooral: zijn die nieuwe inzichten gevolgd door Leefmilieu?”

Volgens de Antwerpse burgemeester zou het een ramp zijn als de werken van de Oosterweelverbinding stil gelegd zouden worden. “In de eerste plaats omdat de grond en het water daar wel gesaneerd worden. Denkt u dat het een goed idee is voor de volksgezondheid om ­camions van 's ochtends tot 's avonds te laten staan dampen op de Antwerpse ring?”

“Dit is al lang geen mobiliteitsproject meer. Dit gaat om openbaar vervoer, stadsvernieuwing, parken, leefbaarheid… Het grootste project van de eeuw op dat vlak”, gaat De Wever verder over de Oosterweelverbinding, een project waar hij naar eigen zeggen een groot deel van zijn politieke carrière aan gespendeerd heeft.

“Totale transparantie is wat er nu nodig is”

Verschillende politici, waaronder Geert Bourgeois, Ben Weyts, Jan Jambon, Antwerps schepen Koen Kennis (allen NV-A) mogen het gaan uitleggen bij de onderzoekscommissie. “Tja, we moeten er nu door. Totale transparantie is het enige wat nu nog kan helpen. Daarna oordelen, met de kennis die we op bepaalde momenten over dit onderwerp hadden”, gaat De Wever verder.

De Antwerpse burgemeester verklaarde nog zelf gewoon eitjes te eten van zijn eigen kippen, al woont hij wel binnen de perimeter van 10 kilometer.