Het begrotingstekort zal tegen het einde van de legislatuur in 2024 oplopen tot liefst 11,8 miljoen euro. Dat staat in een nieuw rapport van het monitoringcomité dat kon ingekeken worden door De Tijd.
Tegen het einde van de legislatuur in 2024 hebben we een tekort van 2,1 procent. Het lijkt een zo goed als onmogelijke klus om de doelstellingen te halen die de regering Michel aan Europa heeft overgemaakt in het stabiliteitsprogramma. Bij de opmaak van een begroting voor 2020 zou er dan bijna 8 miljard euro moeten bespaard worden.
Ook de doelstelling om in 2021 in evenwicht te gaan, komt in gevaar. “De cijfers van het monitoringcomité geven nog maar eens aan dat de tijd dringt voor de vorming van een volwaardige federale regering”, zegt Open Vld-vicepremier Alexander De Croo. “De volgende jaren blijft het beheersen van het budget één van de belangrijkste uitdagingen, onder meer door de kost van de vergrijzing die jaar na jaar stijgt. Alleen een volwaardige en slagkrachtige regering kan die uitdaging aanpakken.”
De Croo verwijst ook naar de val van de regering eind vorig jaar. N-VA stapte toen uit de regering omwille van het goedkeuren van het VN-migratiepact. “Eind vorig jaar bedroeg het nominaal tekort van de gezamenlijke overheden 0,69 procent. Het monitoringcomité gaat ervan uit dat dat tegen eind dit jaar zal oplopen tot 1,54 procent. Het is nu wel zeker: door de vroegtijdige val van de regering eind vorig jaar is 2019 op een begrotingsvlak een verloren jaar”, meent De Croo. “Als men de komende weken niet start met de vorming van een federale regering zal ook 2020 dat zijn. Alles wat men nu niet doet, zal men later dubbel moeten doen.”