Ben Weyts messcherp: “Iemand die godsdienstig is, mag dus meer dan andere mensen?”

10 sep 2020, 18:00 Politiek
BenWeytsPhotonews
Het Vlaamse decreet dat een verbod op het onverdoofd slachten van dieren invoert is in strijd met het Europees recht. Dat oordeelt een advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Minister Ben Weyts is het daar duidelijk niet mee eens. "Dat zou betekenen dat iemand die godsdienstig is meer mag dan andere mensen.”
Sinds 1 januari 2019 is het in Vlaanderen verboden om dieren te slachten zonder dat die eerst verdoofd worden. Dat geldt ook voor rituele slachtingen in religieuze kringen. Verschillende joodse en moslimverenigingen trokken daarop naar het Grondwettelijk Hof, dat de vraag voorlegde aan het Europees Hof van Justitie.
Een advocaat-generaal oordeelt nu dat het decreet effectief ingaat tegen het Europees recht. Dat verplicht dat dieren "bedwelmd" worden vooraleer ze worden geslacht, maar voorziet wel in een uitzondering voor religieuze riten, in naam van de godsdienstvrijheid. De advocaat-generaal geeft aan dat ritueel slachten "vaak moeilijk te rijmen valt met moderne opvattingen over dierenwelzijn", maar dat betekent nog niet dat lidstaten de uitzondering in het Europees recht mogen uithollen omwille van het dierenwelzijn, klinkt het.

License to kill

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), ten tijde van de invoer van het verbod ook al bevoegd voor Dierenwelzijn, is het daar "fundamenteel mee oneens", laat hij weten. "De advocaat-generaal zegt dat onverdoofd slachten behoort tot de kern van de religieuze praktijk, terwijl er in veel islamitische landen op grote schaal verdoofd geslacht wordt", aldus Weyts.
Daarnaast oordeelt de advocaat-generaal dat onverdoofd slachten niet te verzoenen is met dierenwelzijn, maar dat je het toch moet toelaten op grond van een religieuze overtuiging, klinkt het. "Dat zou betekenen dat iemand die godsdienstig is meer mag dan andere mensen. Voor mij verleent godsdienstvrijheid nooit een 'license to kill'."

Niet het einde

De minister benadrukt dat de conclusie van de advocaat-generaal nog geen definitief oordeel van het Europees Hof is. "Dit is nog lang niet het einde van de procedure. Het Europees Hof van Justitie zelf moet zich nog uitspreken, net als het Grondwettelijk Hof in België", zegt Weyts. "Ik zal er als Vlaams Dierenminister alles aan doen om ons verbod op onverdoofd slachten te handhaven. Via elke mogelijke weg. Met elk mogelijk middel. We geven ons niet gewonnen."