Honderdduizenden werknemers voelen het: federale regering zorgt voor mindere lonen

24 apr , 20:00 Politiek
bart de wever
Het paasakkoord van de federale regering laat diepe sporen na in de zorg. In een poging om tijdelijk te besparen, werd beslist de automatische loonindexering met twee maanden uit te stellen voor werknemers in ziekenhuizen, woonzorgcentra, jeugdhulp en kinderopvang. Een maatregel die voor velen hard aankomt.
“We krijgen minder, maar doen niet minder”
Voor velen voelt het als een klap in het gezicht. Verpleegkundigen, opvoeders en verzorgers die maandenlang op hun tandvlees werkten tijdens de coronacrisis, worden nu plots geconfronteerd met een lager loon. Niet omdat ze minder presteren – integendeel – maar omdat de indexaanpassing pas later volgt.
Volgens HLN.be kunnen werknemers tot 175 euro bruto mislopen, of meer dan 100 euro netto. En dat in een sector waar loonzekerheid en waardering nochtans broodnodig zijn.
Onzekerheid en woede
Bij de vakbonden heerst grote ongerustheid. “We vragen geen extra’s, we willen gewoon dat de gemaakte afspraken gerespecteerd worden,” klinkt het. Het tijdelijke uitstel raakt volgens hen meer dan 600.000 mensen, en de vrees bestaat dat deze besparingsmaatregel een precedent wordt.
Compensaties? Die zijn er voorlopig niet. De sociale partners blijven in overleg met de bevoegde ministers, maar garanties ontbreken. Ondertussen neemt het wantrouwen toe.
Een tik voor het moreel
De beslissing komt op een moment dat het zorgpersoneel snakt naar ademruimte, niet naar nieuwe teleurstellingen. De druk op de werkvloer is al immens. Nu daarbovenop ook het loon geraakt wordt, dreigt het moreel van het personeel verder weg te zakken.