Gisteren zette ‘Pano’ het Deense migratiebeleid in het licht. In het Radio 1-programma ‘De Ochtend’ stak voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie
Theo Francken (N-VA) zijn bewondering niet onder stoelen of banken.
“Ik zou direct willen wisselen”, klinkt het. Een kleine nuance moet wel worden gemaakt. Want, zegt Francken: “Denemarken is een apart geval binnen de Europese Unie. In 1992 hebben zij een akkoord gesloten waarbij zij wel lid bleven van de EU, maar een 'opt-out' kregen (ze kunnen er dus voor kiezen om niet mee te doen) bij allerlei maatregelen, onder meer rond migratiebeleid.”
Zo kunnen de Denen strenger zijn, bijvoorbeeld als het aankomt op gezinshereniging. "Ik ben soms heel jaloers, want wij kunnen die dingen hier niet doen. Wij hebben die 'opt-out' niet. Het zou interessant zijn om dat te onderhandelen, maar ik denk niet dat dat realistisch is”, aldus de voormalig staatssecretaris.
“Het debat is zo emo, emo, emo”
Niet élke maatregel van de Deense integratiepolitiek ziet Francken als heilzaam. Zo werkt men in Denemarken alleen met tijdelijke verblijfsvergunningen. "Daar sta ik niet achter. Bij ons krijg je eerst voor vijf jaar een tijdelijke verblijfsvergunning. Na vijf jaar komt er een grondige check, zodat je dan wel permanent verblijf kunt krijgen. Op een bepaald moment moet je wel tegen nieuwkomers zeggen: je hebt je goed geïntegreerd en je best gedaan, dan kan je ook een volwaardig lid worden van de club."
Bij sommigen klinkt het dat de Denen een radicaalrechts programma zouden doorvoeren. Dat vindt Francken onjuist: “Dat is het probleem: het debat over migratie is zo emo, emo, emo. In Denemarken is die cultuur van debatteren veel meer rationeel."