De Britse premier
Theresa May is momenteel in Brussel om met Europa te onderhandelen over de Brexit. Een echte doorbraak is echter nog niet in zicht. Groot-Brittannië vraagt om aanpassingen, maar Europa blijft resoluut vasthouden aan het bestaande akkoord. Dat meldt De Standaard.
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May gingen vandaag bijna twee uur in overleg over de impasse in de Brexit-onderhandelingen. Beide partijen streven nog altijd naar een “geordende terugtrekking” met echtscheidingsakkoord en overgangsperiode.
“De discussie was stevig, maar constructief. Ondanks de uitdagingen kwamen de twee leiders overeen dat hun teams gesprekken zouden moeten voeren om te zien of een doorgang kan gevonden worden die de breedst mogelijke steun vindt in het Britse parlement en de richtsnoeren van de Europese Raad respecteert”, klinkt het officieel.
Voor het einde van februari zullen Juncker en May opnieuw afspreken om een balans op te maken van deze gesprekken. Komende maandag vertrekt de Britse Brexit-minister Stephen Barclay alvast naar Straatsburg af voor een onderhoud met de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier.
Europa wil akkoord niet heropenen
Uiteindelijk kreeg May niet waarvoor ze gekomen was. Ze wou in Brussel om “wettelijk bindende” aanpassingen aan de backstop vragen. De backstop is de vangnetoplossing die moet vermijden dat er na de Brexit een harde grens ontstaat tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland. Het Britse parlement was echter resoluut tegen die oplossing en wees vorige maand het echtscheidingsakkoord af dat May eerder met de Europese Unie had gesloten.
In haar gesprek met Juncker schoof May een hele resem opties naar voren die de Britse bezwaren kunnen behandelenin de context van het echtscheidingsakkoord. Maar Junckers hield zijn been stijf: de 27 andere EU-lidstaten zullen het akkoord, dat ‘een evenwichtig compromis’ vormt, niet heropenen.