Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) gelooft nog in een loonakkoord tussen werkgevers en werknemers. Dat meldt De Morgen. Zonder akkoord en zonder loonnorm zou er totale vrijheid zijn. Dat zou problematisch zijn voor werknemers van zwakkere sectoren of kleinere bedrijven, aldus Peeters.
Op woensdag 13 februari staat een nationale staking gepland. Ook de overheidsvakbonden zullen die dag het werk neerleggen. Een van de discussiepunten is de loonmarge van 0,8 procent. Dat is te weinig volgens de vakbonden.
"De staking van komende woensdag is een mislukking van het sociaal overleg, maar de vakbonden hebben de onderhandelingstafel te snel verlaten", zegt Peeters. "Ik heb dinsdag gesproken met werkgevers en werknemers, samen met de premier. Ik heb daaruit geleerd dat er nog mogelijkheden zijn. Ik hoop dat het overleg vanaf 14 februari opnieuw alle kansen krijgt."
Zonder een loonakkoord tussen de vakbonden en de werkgevers, moet de regering de knoop doorhakken. Niet vanzelfsprekend voor een regering in lopende zaken, merkt Peeters op. Daarvoor heeft de regering de steun van het parlement nodig.
“Dat is een reden te meer voor werkgevers en werknemers om tot een akkoord te komen,” voegt Peeters eraan toe. “Als zij niet slagen, volgt totale vrijheid. Dan moeten sectoren zelf onderhandelen, zónder kader, zónder norm. Werknemers van zwakkere sectoren of kleinere bedrijven kunnen daar het slachtoffer van zijn."
Indien geen akkoord, is er geen loonnorm. Bedrijven en sectoren mogen dan vrij onderhandelen. Problematisch voor zwakkere sectoren en kmo's. #deochtend @radio1be
— Kris Peeters (@peeters_kris1) February 8, 2019