Vanmorgen tweette president
Donald Trump dat Europa 800 IS-strijders die ze gevangen hebben in Syrië moet opvangen en berechten. Doen ze dat niet, dan zal Amerika hen vrij laten. Justitieminister
Koen Geens (CD&V) liet in ‘De Zevende Dag’ weten dat hij een oplossing wil vinden om het probleem van de terugkerende Syriëstrijders aan te pakken. Maar voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie
Theo Francken (N-VA) is tegen een terugkeer van de IS-strijders. Dat bericht Het Laatste Nieuws
“De Verenigde Staten vragen aan Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om de 800 IS-strijders over te nemen die we gevangen hebben in Syrië en hen te berechten. Het Kalifaat staat op het punt om te vallen. Het alternatief ziet er niet goed uit. Want anders zullen we hen vrij moeten laten.” Met die woorden opende Donald Trump eerder vanmorgen het debat over de terugkeer van Syriëstrijders.
Controle is beter dan volledige vrijheid
Koen Geens vertelde in ‘De Zevende Dag’ dat onze regering voorbereid is op het probleem van de terugkerende Syriëstrijders. “En niet alleen intern. We zijn ook in contact met de Nederlandse, de Franse en de Britse regering om dit probleem zo gezamenlijk mogelijk aan te pakken. We gaan er rustig over nadenken en zien wat het minste veiligheidsrisico met zich meebrengt.”
Hij benadrukt dat Europa moet samenwerken om tot een oplossing komen en niet alle controle uit handen te geven. De regeringen van Europa - die allemaal Syriëstrijders in het noorden van Syrië hebben zitten - moeten een collectieve houding en een collectieve aanpak vinden”, aldus de minister. “Het zou een goede zaak zijn mocht onze premier stappen in die richting ondernemen. Het zal ook het draagvlak bij de bevolking vergroten. Als we die mensen in het noorden van Syrië gewoon vrijlaten, weten we in elk geval niet wát er precies gebeurt. Controle is beter dan volledige vrijheid, in dat geval.”
Ons probleem niet
Theo Francken laat in de studio van VTM Nieuws weten dat hij "enorm ontgoocheld" is in de positie die sommige politici innemen. Hij ziet een terugkeer van de IS-strijders helemaal niet zitten en verwacht alleen maar problemen. “Deradicaliserging is niet evident”, aldus Francken. “Ik geloof ook niets van de IS-moeders die in de Koerdische kampen zitten en zeggen dat ze spijt hebben.”
Heel veel van die mensen hebben een dubbele nationaliteit. Er bestaat een wetsvoorstel van Koen Metsu om automatisch de Belgische nationaliteit af te nemen van veroordeelde terroristen”, verklaart Francken. “Dat wetsvoorstel ligt al maanden in het parlementen en het is vooral CD&V die het tegenhoudt”, zegt Francken. Het N-VA kopstuk pleit ervoor die wet wel te stemmen. “Het belangrijkste is dat we de nationaliteit van die Syriëstrijders intrekken, zodat ze geen Belg meer zijn, dan is het ons probleem niet meer.”
Samenwerking
Premier Charles Michel heeft intussen al met de Britse eerste minister Theresa May afgesproken dat België en het Verenigd Koninkrijk naar een gezamenlijke aanpak zullen zoeken wat betreft het al dan niet terughalen van Europese IS-strijders. In de loop van de komende dagen zal hij de zaak ook bespreken met de Nederlandse premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron.