In een open brief vragen artsen en andere mensen uit de medische wereld voor een meer evenwichtige aanpak van de coronacrisis. Ze hekelen het ‘paniekvoetbal’. Infectiologe
Erika Vlieghe voelt zich aangesproken.
"Ik denk dat wanneer je advies geeft aan het beleid, dan moet je aanvaarden dat er mensen zijn die daar een ander gedacht over hebben”, zegt Vlieghe in ‘Terzake’. “Het wetenschappelijk debat en dissonante stemmen vind ik prima. Dat is welgekomen en dat debat moeten we voeren. Meer nog, we gaan het zelf organiseren."
"We hebben binnen de
GEES met elkaar gesproken en heel veel overleg gepleegd met heel veel andere mensen. Het is niet zo dat we enkel klinisch microbiologisch en virologisch te werk zijn gegaan”, vervolgt de voorzitter van de GEES.
Niet correct
“Kon dat beter, ja. Hadden we nog meer tijd kunnen hebben voor een langetermijndiscussie. We zijn al van in juni vragende partij om het debat te verruimen. Wat me tegen de borst stuit, is dat onze onafhankelijk in vraag wordt gesteld in de open brief. Dat is intellectueel niet correct."
"In elk GEES-rapport hebben we geschreven dat duidelijke communicatie nodig is”, benadrukt Vlieghe. “Als het gaat over sereniteit en correcte communicatie, dan moet je het onderscheid maken tussen wat in het advies staat en wat het beleid daarmee heeft gedaan. Als het beleid achteraf een chaotische communicatie voert, dan mag ons dat niet aangewreven worden."
“Men beschuldigt de experts dat ze geen aandacht hebben gehad voor de
woonzorgcentra, dat klopt niet. We hebben daar ook adviezen over gegeven. We hebben daar tot in den treuren adviezen over gegeven. Het debat moet gaan op inhoud en over correcte feiten met een correct onderscheid tussen het advies en het beleid."