Erika Vlieghe doet belangrijke oproep: "Alsjeblief, we waarschuwen hier heel erg voor"

04 mei 2020, 18:00 Royalty
erikavlieghevrt
26 dagen nadat de noodtoestand werd opgeheven moet het Japanse eiland het Hokkaido opnieuw in lockdown. Dit toont aan dat het versoepelen van maatregelen absoluut niet zonder risico is. Het coronavirus kan dan weer opflakkeren.
"Er is een enorme druk vanuit de maatschappij, een enorme druk vanuit de economie om te herstarten en dat begrijpen we allemaal perfect", legt Erika Vlieghe, voorzitster van de expertengroep GEES, uit op Radio 1. "Iedereen is het beu en tegelijkertijd is het zeer ongrijpbaar en het virus kan terugslaan uit de meest onwaarschijnlijke hoeken. Binnen Hokkaido gingen ook de interne grenzen binnen het land open. Toerisme speelt daarin een belangrijke rol. Dat intern toerisme in Japan heeft er mogelijk ook wel gezorgd voor nieuwe verspreidingen."
"Dat is dus een van de redenen waarom we heel aarzelend zijn om nog maar te denken aan internationale reizen en vakanties", vervolgt Vlieghe. "Al wordt ons dat uiteraard niet in dank afgenomen. Ons virus is echter ons land wel binnen geraakt omdat wij een kruispuntland zijn en omdat we een land zijn van mensen die veel reizen en die ook de centen hebben om op vakantie te gaan."
Ons land leert veel van andere landen. "Van verschilelnde heropflakkeringen in verschillende landen van het virus kan je veel leren. In sommige landen heeft het inderdaad te maken met het openstellen van grenzen, met het opnieuw binnenhalen van reizigers. Dat is bijvoorbeeld in China gebeurd. In andere landen heeft dat te maken met minderheidsgroepen die dicht op elkaar leven. We kunnen heel veel van die dingen leren. We moeten daar heel erg beducht voor zijn. We moeten heel kritisch nadenken waar het virus nu zit en welke plekken we in de gaten moeten houden."
"We gaan een nieuwe lockdown in ons land natuurlijk proberen te vermijden. We zijn echter wel allemaal erg ongerust en daarom blijven wij ook heel erg waarschuwen om dit alsjeblief traag en stapje per stapje te doen. Tegelijkertijd hebben wij het gevoel dat er een heel groot enthousiasme rond de exit is. We krijgen voortdurend vragen of dit en dat kan. Het wordt heel moeilijk om dit af te remmen. Dat is een heel moeilijke boodschap", beseft Vlieghe.