De hitterecords die zich de voorbije dagen opstapelden in ons land baren Frank Deboosere grote zorgen. “De laatste strohalm voor de klimaatnegationisten is nu weg", zegt hij in Het Nieuwsblad.
"Nu sta ik paf”, aldus Frank Deboosere. “Ik word gek van de cijfers. veertig graden aan zee, meer dan veertig graden in Diepenbeek. En zelfs dat laatste grote warmterecord uit de tijd van opa en oma is weg. Het is de strohalm waar de klimaatnegationisten zich aan vasthielden. Klimaatverandering? Ja maar, in 1947 was het nóg warmer. Dat riedeltje moeten ze niet meer afsteken. Wie nu nog orakelt dat er niets aan de hand is, is stekeblind.”
"Met die laatste klip staan alle parameters in het rood. Er zijn meer tropische dagen in België dan vroeger (dagen waarop de temperatuur 30 graden of meer bereikt, nvdr.), er zijn meer tropische nachten, meer zomerse dagen (met een temperatuur boven de 25 graden, nvdr.), minder vorstdagen (de dag waarop de minimumtemperatuur lager dan 0 graden is, nvdr.), en minder ijsdagen (dagen waarop het de hele dag door vriest, nvdr.). En neen, één dagrecord maakt niets uit. Maar de helft van alle dagrecords qua warmte sinds we beginnen meten zijn in 1833, doet zich voor ná 2000. De helft van alle koude dagrecords ligt voor 1920.”
“We hebben nu vaker lange droge periodes die alles prepareren voor extreme zomerhitte: de zon verliest geen energie aan het verdampen van water in de bodem. Als er dan wel buien komen, zijn die ook feller. Dan krijgen we dus ook vaker wateroverlast. Het is geen opbeurende boodschap, neen. Maar we hebben de technologie om de bocht te nemen richting minder uitstoot van broeikasgassen. We moeten gewoon de stap durven te zetten.”