Een van de juryleden van de Leuvense assisenjury heeft zijn ongenoegen geuit via een Facebookpost op de pagina van Het Nieuwsblad.
Ben Wertoy kreeg vrijdag 24 jaar cel voor de moord op Julie Quintens. De familie had een strengere straf verwacht. Wertoy ziet nu de mogelijkheid om al binnen zes jaar in aanmerking te komen voor voorwaardelijke vrijlating.
Een van de juryleden was eveneens allesbehalve opgezet met de uitkomst van het proces, en besloot dat op de sociale media te zetten, onder meer op de Facebookpagina van Het Nieuwsblad. “’t Zit zo ingewikkeld in elkaar, geloof mij. Ik heb de ganse week in de jury gezeten. Ik ben gebroken buitengekomen”, klinkt het.
Onpartijdig
“Ik wou levenslang (...) Ik heb me moeten verlagen bij de meerderheid”, schreef C.V. nog. “Na vijf uur debatteren lukte het me niet om de meerderheid voor mij te winnen. Ik brak. Ik moest zakken. (...) Gelukkig hebben wij het nog boven de 20 jaar gekregen. Ik werd zenuwachtig, ik kon bijna niet meer praten."
Het is nochtans ten strengste verboden dat een jurylid uit de biecht klapt over de beraadslaging van een proces. Dat benadrukte voorzitter Peter Hartoch tijdens het proces. Bovendien moet een gezworene tijdens het proces onpartijdig zijn. “Mijn verdict stond vanaf dag één vast. Spijtig genoeg zijn we met twaalf”, schreef C.V. in een post, die later werd verwijderd.
Lichtere straf?
Het Hof van Cassatie zou hierin een reden kunnen zien om het arrest van het hof te verbreken. Daartoe zou één van de partijen Cassatieberoep moeten aantekenen. “Ik heb er kennis van genomen. Ik ga dit bespreken met mijn cliënt”, zegt Frédéric Thiebaut, de advocaat van Wertoy. Bij een nieuw proces zou Wertoy een lichtere straf kunnen krijgen – óf een zwaardere.