Klimaatspijbelaars wijten huidige recordwarmte aan klimaatopwarming, maar is dat zo? David Dehenauw geeft het antwoord

15 feb 2019, 18:00 Royalty
Youth For Climate 1
Vandaag is in Ukkel een temperatuur van 17,9 graden gemeten, een nieuw dagrecord. Dat meldt weerman David Dehenauw Het vorige dagrecord van 17,2 graden dateert uit 1998. Volgens weerman Frank Deboosere is het sinds 1901 nog nooit zo vroeg in het seizoen zo warm geweest. Is zulk lenteweer wel normaal in februari? Niet echt, maar de opwarming van de aarde zit er niet per se voor iets tussen.
De klimaatspijbelaars vinden dat het warme weer een gevolg is van de klimaatopwarming. “Veertien graden in februari is voor zover ik weet niet normaal”, zei Kyra Gantois, gezicht van Youth for Climate, gisteren in Brussel.
Weerman David Dehenauw is het daar voor een deel mee eens: het is inderdaad niet normaal dat het kwik deze dagen tot zeventien graden klimt. Maar dat heeft naar zijn mening niet met de opwarming van de aarde te maken, zo schrijft Het Nieuwsblad. “Dat speelt altijd mee op de achtergrond, maar de klimaatopwarming kan hier niet als oorzaak naar voren worden geschoven. Dat de gemiddelde temperatuur in februari stijgt, is wel een feit.”
De oorzaak van het zachte weer is volgens Dehenauw een hogedrukgebied en de zuidenwind. “De zon heeft ook al redelijk wat kracht. ’s Nachts is het nog heel koud omdat het helder is, en er is weinig wind. De lucht is nog niet zacht.” Twee jaar geleden hadden we in dezelfde periode gelijkaardige temperaturen.
Overgang van winter naar lente
Het KMI beschrijft februari als de overgangsmaand tussen de winter en de lente. Het kan dus zeer koud zijn, of net al relatief warm.Op 14 februari 1929 bedroeg de minimumtemperatuur bijvoorbeeld –19°C in Oostende. Op 25 februari 1991 bedroeg de maximumtemperatuur 21,1°C in Meeuwen. Dat zijn extremen. Meesstal schommelt de gemiddelde dagtemperatuur in Ukkel tussen 2 en 4°C. De normale maximumtemperatuur ligt rond de 6 graden in Laag- en Midden-België.
Of we in de toekomst meer extremen kunnen verwachten, kan David Dehenauw niet voorspellen. Wel staat vast dat de gemiddelde temperatuur de laatste jaren gestaag toeneemt, en dat lijkt dus niet te stoppen.

Nu 17,9 graden in Ukkel, nieuw dagrecord (vorige 17,2 uit 1998). Eindresultaat later bekend

— David Dehenauw (@DDehenauw) February 15, 2019

Om 15.00 uur in Ukkel 17,6°C. #dagrecord
Nog nooit (sinds 1901) zo vroeg in het seizoen zo warm geweest.
Diepenbeek 17,8°C

— Frank Deboosere (@frankdeboosere) February 15, 2019