Luisa (25) staat dochtertje af als vondeling: "Zes dagen later ging ik haar opnieuw halen"

26 dec 2018, 10:00 Royalty
schommelkindpixabay

Luisa Devadder (25) uit Wevelgem liet haar pasgeboren baby'tje achter in de armen van Katrien Beyer van Moeders van Moeders. Zes dagen later ging ze haar dochtertje Cosette opnieuw ophalen. Het meisje is intussen 11 maanden oud.

"Nu kan ik niet begrijpen dat ik mijn kind ooit heb willen afstaan, maar in de uren na de bevalling was ik er zeker van dat ik Cosette niét ging houden”, vertelt Luisa in Het Laatste Nieuws. “Ik had pas een paar weken voor de bevalling beseft dat er iets niet klopte met mijn lichaam. Onbewust verdrong ik het idee dat ik in verwachting was - dat heet zwangerschapsontkenning, vertelden experts me achteraf. Ik snapte er niets van. Ik nam de pil, kreeg altijd nog mijn maandstonden en had nooit iets voelen bewegen in mijn buik. Ik zag er ook totaal niet zwanger uit. Ik had geen vaste vriend en woonde alleen. "

Luisa beviel moederziel alleen. “Ik schaamde mij zo hard voor mijn ouders en de buitenwereld dat ik negen uur later naar Moeders voor Moeders ben gereden. Gelukkig hebben ze daar al mijn opties uitgelegd. Al snel besefte ik dat ik mijn kind nooit zou afstaan. En natuurlijk waren mijn ouders eerst in shock. Maar nog het meest omdat ik alleen was bevallen en dat ik niet naar hen was gekomen met mijn baby. Na zes dagen gingen mijn ouders en ik Cosette samen ophalen bij Moeders voor Moeders. Ze hebben hun kleinkind direct liefdevol omarmd.”

Anoniem bevallen

De Antwerpse vondelingenschuif heeft zijn nut al bewezen, met acht baby's in twee jaar tijd. Toch zou de vzw Moeders voor Moeders vele malen liever hebben dat het luik niet bestond. "Mocht anoniem bevallen in België wettelijk mogelijk zijn, zoals in Frankrijk en Oostenrijk, dan hoefde onze vondelingenschuif niet te bestaan”, zegt Monique Verdickt van Moeders voor Moeders. “Dan zouden álle moeders hun kind op een veilige manier kunnen baren."

"Ik ben zelf mama van zeven kinderen: ik moet er niet aan denken dat ik ergens helemaal alleen een kind op de wereld zou moeten zetten. Ik vind het middeleeuws dat een vrouw die in België beslist dat ze haar kind niet wil houden, die geen abortus wil plegen en die in alle anonimiteit wil bevallen, aangewezen is op zichzelf."