Mannen lijken vaker ernstiger ziek te worden van een coronabesmetting. En dat blijkt ook uit de cijfers. In de maand november was 60 procent van de coronadoden een man. Infectioloog van het UZ Gent Steven Callens gaf op Radio 1 meer uitleg.
“Er spelen wel verschillende factoren mee natuurlijk”, zegt Callens. “De eerste is dat de levensverwachting van vrouwen hoger is dan die van mannen en dat leeftijd een belangrijke factor is van overlijden. Een tweede factor is dat bij mannen meer comorbiditeiten meespelen, en die zijn eigenlijk bepalender dan het geslacht. Dat komt wel sterker door op de verschillende modellen.”
Mannen hebben met andere woorden vaker onderliggende aandoeningen, waardoor ze kwetsbaarder zijn. “Bijvoorbeeld obisitas of diabetes, waardoor het lijkt alsof ze sneller komen te overlijden. Alhoewel uit studies blijkt dat mannen inderdaad iets meer kans hebben om te overlijden aan covid-19.”
Een Nederlandse immunoloog wijdt het verschil aan het feit dat vrouwen meer ‘killer T-cellen’ - een subgroep van witte bloedcellen die ons beschermen tegen vooral virale aandoeningen - hebben dan mannen. “Er is inderdaad een verschil tussen mannen en vrouwen waarbij er een hypothese is dat de vrouwelijke geslachtshormonen meer van die soort subgroepen gaat produceren”, zegt Callens. “Maar dat kan zeker niet de enige verklaring zijn, omdat er maar een klein verschil is tussen mannen en vrouwen.”