Er was de voorbije dagen al heel wat te doen rond het enorme verschil in vaccinatiegraad tussen Brussel en Vlaanderen.
Boudewijn Catry, epidemioloog van
Sciensano, benadrukt dat de Belgische hoofdstad een tandje moet bijsteken. Maar ook in Vlaanderen mogen we geen wonderen verwachten van de vaccins. Hier belanden nog steeds mensen in het ziekenhuis.
"In Brussel ligt het aantal besmettingen én hospitalisaties dubbel zo hoog als in Vlaanderen en Wallonië", zegt Catry in Het Laatste Nieuws. "Per 100.000 inwoners telt Brussel zes nieuwe ziekenhuisopnames op veertien dagen tijd, terwijl dat cijfer in de Vlaamse en Waalse provincies ruim onder de vijf ligt. De hoofdstad is met andere woorden de enige die er in negatieve zin uitspringt, wat alles te maken heeft met de veel lagere vaccinatiegraad.”
"Vaccin slaat beter aan bij mensen die in contact kwamen met het virus"
Gevaccineerd zijn biedt echter geen 100 procent garantie op volledige bescherming. Sommige mensen die hun twee prikken hebben gehad, belanden nog steeds in het ziekenhuis. ”Sommige heel oude mensen reageren niet op het
vaccin. Zij kunnen dan, ondanks een volledige vaccinatie, geïnfecteerd raken met Covid-19", laat Catry weten. "Ofwel gaat het om oudere mensen die zo lang geleden ingeënt zijn dat de bescherming al afgenomen is. Dat moet nog onderzocht worden.”
“Wat we wel weten, is dat het vaccin beter aanslaat bij mensen die voordien al in contact kwamen met het virus", aldus Catry. "Vandaar dat we nu meer uitbraken zien in woonzorgcentra die tijdens vorige golven niet getroffen werden. Alle bewoners zijn er intussen gevaccineerd, maar toch raakt een deel nu besmet en een aantal moet uiteindelijk naar het ziekenhuis.”