Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft sterk doorstijgen. De sterftecijfers verdubbelen nu zelfs om de zes dagen. Dat melde viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.
Naast de toenemende druk op de ziekenhuizen, verslechtert ook de situatie in de woonzorgcentra. “We kunnen de langverwachte kentering in de cijfers jammer genoeg nog niet opmerken”, laat Van Gucht weten. Dinsdag 28 oktober werd met 19.123 gevallen het hoogste aantal nieuwe besmettingen per dag vastgesteld.
De besmettingscijfers nemen momenteel toe met 38% op weekbasis. Daar plaatst Van Gucht echter een kanttekening bij. “Dit cijfer geeft de indruk dat de snelheid van de epidemie wat begint te vertragen, maar we moeten heel hard opletten met deze conclusie”, klinkt het.
Op 21 oktober is België tijdelijk gestopt met het testen van asymptomatische hoogrisicocontacten en reizigers die terugkeren uit een rode zone omdat de maximale testcapaciteit van de laboratoria bereikt werd. Er wordt sindsdien voorrang gegeven aan mensen die wél symptomen vertonen.
“Daardoor ontbreken sindsdien een aantal besmettingen in de recente statistieken”, zegt Van gucht. “Op dit moment zijn de cijfers van de voorbije week en die van de week daarvoor gebaseerd op twee verschillende teststrategieën. Dat zorgt voor een vertekend beeld over de snelheid waarmee de epidemie toeneemt."
Bij een ongewijzigde teststrategie zouden er de voorbije week gemiddeld 18.000 infecties per dag in plaats van 15.316 gedetecteerd zouden zijn. “Dat zouden er dus 18% meer geweest zijn”, zegt de viroloog.
“Op weekbasis betekent dat een stijging van de besmettingscijfers met 66% in plaats van 38%. Daarmee zou het aantal besmettingen dus verdubbel om de 9 dagen. We kunnen dus niet spreken van een vertraging”, besluit hij.