Een eerdere besmetting met
corona beschermt wel degelijk tegen een nieuwe infectie. Dat wijst een nieuw, kleinschalig onderzoek uit dat werd gehouden in Washington, in de Verenigde Staten.
"Het is een kleine studie, maar het geeft een goede evidentie dat een initiële besmetting beschermt tegen een nieuwe infectie", zegt viroloog
Johan Neyts in ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1. "Het wijst erop dat als men al besmet is geweest met coronavirus en men een tijdje later opnieuw in contact komt met het virus, men zeer waarschijnlijk beschermd is tegen de infectie."
Als we immuun zijn na een besmetting, dan zouden we in theorie groepsimmuniteit kunnen bereiken. Dat betekent dat een groot deel van de bevolking besmet raakt (wellicht meer dan 60 procent) waardoor de epidemie vanzelf uitdooft. "Maar met groepsimmuniteit op die manier zullen veel mensen ziek worden en sterven", zegt Neyts. "Het is beter om voorzichtig te zijn en te wachten tot er een
vaccin is."
"Deze studie is dan ook vooral van belang omdat ze aangeeft dat een vaccin allicht zal werken. Momenteel weten we van kandidaat-vaccins dat die wel antistoffen opwekken, maar we weten niet of ze ook bescherming bieden tegen een infectie. Daarvoor hebben we Fase 3-studies nodig, waarbij het vaccin getest wordt bij een grote groep mensen."