Thuisverpleegster Véronique Cristiaensen is erg bezorgd om de manier waarop momenteel de telefonische diagnoses gesteld worden. De huisartsen zouden te nonchalant omspringen met de diagnose van corona.
En dat stoot Véronique tegen de borst. “De manier waarop nu door huisartsen telefonisch diagnoses worden gesteld, tart alle verbeelding”, zegt Véronique in een open brief aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block. “Hierdoor zullen ook dodelijke slachtoffers vallen."
Vooral oudere mensen zijn het slachtoffer van de nonchalance waarmee de diagnose van het
coronavirus wordt gesteld. “Een dame van 65 jaar had hoge koorts en pijn in de benen. Ze is ook longpatiënt. Haar eigen huisarts zei dat ze Dafalgan moest nemen en klaar”, zegt Cristiaensen. Een tweede gelijkaardige situatie viel voor bij een 69-jarige vrouw.
Heel gevaarlijk
In beide gevallen drong de verpleegster eropaan dat ze terugbelden naar de hun arts. Bij de tweede dame werd alsnog een antibioticakuur opgestart, bij de 65-jarige vrouw bleken de nieren het te laten afweten. Ze werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. “Zij wordt verder onderzocht, maar dit soort situaties kan echt heel gevaarlijk zijn”, aldus Cristiaensen.
Ze maakte zich ook kwaad op minister van Volksgezondheid Maggie De Block toen deze verkondigde dat ons land goed voorbereid was op het coronavirus. De eerste Belgische coronapatiënt was er begin februari. “We zijn anderhalve maand verder en moesten ons tot nu behelpen met zelf aangekocht materiaal omdat er voor de thuisverpleging amper iets voorradig was”, klinkt het.
Kapper en pedicure
Daar blijft het voor de thuisverpleging echte niet bij, want na de sluiting van de kapsalons en de pedicurezaken komt ook deze taak, bovenop hun gebruikelijke taken, op hun kap terecht. “We doen onze job met hart en ziel, maar we blijven wel in de kou staan en maken ons zorgen over onze patiënten”, besluit Cristiaensen.