Eind 2018 werd ons land volledig op zijn kop gezet. In het kader van de zaak 'Propere Handen' werden tal van prominenten uit de Belgische voetbalwereld werden opgepakt omdat ze iets zouden te maken hebben met fraude, witwaspraktijken of matchfixing. Roland Duchatelet, de gewezen eigenaar van
Standard, heeft er zo zijn mening over.
Vooral over het luik van matchfixing maakt Duchatelet zich oprecht zorgen. "In operatie Propere Handen zijn er twee delen: het financiële en de matchfixing. Het financiële vind ik minder belangrijk. Een economie van zwart geld bestaat nu eenmaal. Voor het morele bewustzijn is de matchfixing véél belangrijker", zegt Duchatelet in Het Nieuwsblad. "Voetbal heeft een voorbeeldfunctie. Ik vind dat het gerecht daar 100 procent moet op inzetten en niet de voetbalbond. Bij de voetbalbond is het inteelt. Iedereen kent iedereen en niemand is onafhankelijk."
"Mensen die al twintig jaar in het
voetbal zitten, moeten nu gaan beslissen of
KV Mechelen en
Waasland-Beveren zullen degraderen. Dat terwijl er in Eupen-Moeskroen dingen zijn gebeurd die misschien veel erger zijn. Dat weten die mensen van de bond ook, hoor. Maar die clubs hebben het geluk dat daar geen telefoontaps van zijn. KV Mechelen is volgens mij ook maar in actie geschoten omdat het wist wat er in Eupen op til was."
"Ook de vorige jaren is er van alles gebeurd"
Waarna Duchatelet naar
Anderlecht schiet. Volgens de zakenman werd paars-wit in 2014 kampioen dankzij matchfixing.
In dit artikel vertelde hij al dat er toen verdachte matchen waren. "Ook de vorige jaren is er van alles gebeurd. Bij Standard, bijvoorbeeld. Ik zeg u dat Standard de titel in 2014 heeft verloren door matchfixing. Zeg me: hoe moet je matchfixing bewijzen? Zelfs als je zwart op wit overschrijvingen van geld zou hebben, moet je nog bewijzen dat het geld diende om vals te spelen. Dat bewijzen is zo goed als onmogelijk", besluit Duchatelet.