‘Antwerp is woest en legt bom onder plannen van Club Brugge en Anderlecht’

12 feb 2020, 16:00 Sport
news
Het zit grondig scheef tussen Royal Antwerp FC en de Belgische topclubs. The Great Old is niet te spreken over de verdeling van de TV-gelden. Antwerp maakt geen deel uit van de G5 en zou daardoor minder opstrijken dan pakweg Club Brugge, AA Gent en Anderlecht. Iets wat volgens Antwerp niet klopt.
"Een opstand dreigt. Op de Raad van Bestuur maandag was een consensus in de maak over de verdeelsleutel van de bijkomende 20,5 miljoen euro aan tv-geld, maar binnen de K11 heerst nu tóch onvrede over het voorstel. Zeker 'kleintje' Antwerp voelt zich benadeeld", schrijft Het Laatste Nieuws.
"Het had er maandag alle schijn van dat de G5 tachtig procent van de extra 20,5 miljoen euro (ongeveer 16,4 miljoen euro) onderling mocht verdelen, de negentien andere profclubs moesten het met de kruimels doen. De G5 vond dat maar fair: per slot van rekening hadden zij de meerwaarde gecreëerd, niet de kleintjes. Twintig procent, dat was voor de K11 en 1B-clubs nog nét te verdedigen, maar in werkelijkheid zou het eerder om vijftien procent gaan. Dat is omdat bijvoorbeeld de Europese compensatie zou afnemen - 1,8 miljoen euro die de Europese deelnemers afstaan aan de niet-deelnemers."

K11 wil meer centen, Antwerp op kop

Nog eens 5% minder, dat schoot in het verkeerde keelgat bij Antwerp en co. "Met die schrale vijftien procent in de praktijk kunnen de kleintjes niet leven. Het gros van de K11 wil meer centen, Antwerp op kop. Anders wordt de financiële kloof met de topploegen te groot, klinkt het. "Wij zijn geen meelopers", is de teneur bij onder meer Antwerp, KV Mechelen en Zulte Waregem. Charleroi wil wel trouw blijven aan de afspraak van maandag."
"Het is logisch dat Antwerp zich benadeeld voelt. De club van geldschieter Paul Gheysens haalt voor het tweede seizoen op rij play-off 1, speelt de bekerfinale en blijft waarschijnlijk ook de komende jaren een vaste waarde in de top zes, maar toch zouden zij minder tv-geld krijgen dan de concurrentie bovenin - het verschil bedraagt jaarlijks 'enkele miljoenen'", besluit HLN.