Een jaar geleden daverde de Belgische voetbalwereld op zijn grondvesten. Het schandaal 'Propere Handen' brak uit en onder meer spelersmakelaar Mogi Bayat werd opgepakt op verdenking was fraude, witwaspraktijken en ook... matchfixing?
"De politie en het gerecht zijn overtuigd van zijn schuld in operatie Propere Handen, maar krijgen maar geen vat op de koning van de voetbaljungle", schrijft Het Nieuwsblad over Bayat. De politie verdenkt Bayat er zelfs van wedstrijden in de Jupiler Pro League te hebben geregeld. Alleen ontbreekt het aan bewijzen.
"Vanaf januari 2018 draaiden de telefoontaps, maar in het geval van Mogi Bayat leverden ze weinig resultaat op. Bij het andere grote doelwit, Dejan Veljkovic, stond de telefoon roodgloeiend en waren speurders al snel een spannend verhaal van matchfixing rond KV Mechelen en Waasland-Beveren op het spoor. Ook de contacten met scheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten sprongen in het oog. Maar bij Mogi Bayat waren er geen gesprekken die wezen op matchfixing. Omdat ze er niet waren, of omdat de speurders ze niet konden horen?", vraagt
Het Nieuwsblad zich af.
(Lees verder onder de foto)
WhatsApp redt Bayat (voorlopig?)
"Het grootste pijnpunt in Propere Handen is dat Bayat met zijn cliënten alleen maar via WhatsApp of andere versleutelde applicaties spreekt. Om aan die informatie te komen, moet de politie toegang krijgen tot servers in Amerika. Iets wat de Amerikaanse inlichtingendiensten alleen maar geneigd zijn toe te staan bij internationale terreurdossiers, veel minder dan voor een Belgisch voetbalschandaal. Dankzij zijn smartphone bleef Mogi Bayat de politie te slim af", verduidelijkt Het Nieuwsblad.
"Een jaar na het uitbreken van Propere Handen blijft Bayat ongrijpbaar. Toen we hem vroegen om meer uitleg kregen we een korte “nee”. Het grootste verschil met de Mogi Bayat van voor Propere Handen is dat hij nog meer schermen heeft opgetrokken. En ook niet meer loopt op te scheppen op sociale media. Ook al verdenken politiemensen Mogi Bayat er nog steeds van dat hij wedstrijden heeft beïnvloed, bewijzen lijken voorlopig uit te blijven."
Zwart geld en luxehorloges
"Om de makelaar voor de rechtbank te dagen, zal het via zijn zwart geld moeten gebeuren. Of doet het onderzoek naar luxehorloges de ongrijpbare Bayat mee de das om? Alleen al bij een juwelier uit Charleroi bleek dat hij er voor bijna 1 miljoen euro horloges had gekocht. Horloges waarvan hij ook nog eens de btw kon recupereren door de facturen op naam te zetten van zijn vader in Teheran en ze de grens over te smokkelen. Toen de politie in zijn huis lege verpakkingen vond, stelde Bayat doodleuk dat hij een verzamelaar van verpakkingen was. Het gerecht zal van goeden huize moeten komen om greep te krijgen op de meest gewiekste makelaar van het land", besluit de krant.