Vorig jaar ontstond er heel wat commotie rond de open brief van William Boeva, waarin hij openlijk betreurde hoe mensen met een beperking op tv volgens hem verkeerd worden neergezet. Onder andere ‘Down The Road’ kreeg scherpe kritiek te slikken. Daar wil presentator Dieter Coppens nu nog wat over kwijt.
Als Dieter Coppens na zes seizoenen van ‘Down the Road’ één iets duidelijk is geworden, is het wel dat er niets zo mooi is “als een programma maken dat er echt toe doet”. “Na elke reis hoor ik van de ouders dat hun kinderen zoveel veranderd zijn. Vooral op het vlak van zelfstandigheid en zelfvertrouwen maken velen een enorme sprong”, vertelt de presentator in Story. “Ze worden echte rolmodellen. Dat ik dat mag meemaken vanop de eerste rij, vind ik een enorm voorrecht. Na elke reis val ik telkens weer in een zwart gat.” Hetzelfde geldt trouwens voor het al even populaire ‘Restaurant Misverstand’, waarin hij met enkele deelnemers met jongdementie een restaurant opent.
“Dat zoiets teweeg kan brengen, vind ik het mooiste aan mijn job”, bedenkt Dieter zich. “Televisie is een krachtig medium en door die programma's kan ik mijn steentje bijdragen aan een betere maatschappij.” De presentator was het dan ook niet volledig eens met de commentaar van William Boeva. “Ik weet dat hij forse kritiek heeft geuit op ‘Down The Road’. Dat wij hen 'gebruiken' om onszelf beter te kunnen voelen. Ondertussen hebben we dat uitgepraat”, verduidelijkt hij. “Hij was vooral gefrustreerd dat er niet meer inclusie is op televisie en vindt dat we ons niet mogen verstoppen achter ‘Down The Road’.”
“Maar als we ‘Down The Road’ gaan afknallen, wie gaat er dan nog wel zulke programma's durven te maken?”, vraagt de presentator zich af. “Trouwens, je kijkt niet meer naar mijn deelnemers als jongvolwassenen met down. Het is echt een reisprogramma geworden met de meest pure mensen die er bestaan”, denkt hij er duidelijk over. Volgens Dieter leren de kijkers juist steeds beter hoe je moet omgaan met mensen die een beperking hebben.
“Dankzij ‘Down The Road’ - en dat vertellen de deelnemers me zelf - wordt er niet meer in een boogje rondom hen gelopen. Meer zelfs: ze worden spontaan aangesproken op straat”, weet Dieter te vertellen. “Die drempelvrees is weggenomen en dat leidt alleen maar tot een inclusievere wereld”, besluit hij.