Dat sommige
moppen op voorhand bedacht worden, daar maken zelfs de makers van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ geen geheim meer van. Maar hoe zit het met de vragen? Worden die ook gemanipuleerd en is de hele quiz zo opgezet spel? Dat verwijt kreeg het spelprogramma vorig jaar meermaals naar de kop geslingerd. Eindredacteur Jonas Vanden Bempt geeft eerlijk antwoord.
De moppen zijn gescript, de vragen gemanipuleerd, zo klinken enkele van de hardnekkigste geruchten over ‘De Slimste Mens’. Zeker vorig jaar, toen
Bart Cannaerts alle concurrentie naar huis speelde, viel de kijkers op dat zijn vragen steeds moeilijker werden. “Opgezet spel”, werd geïnsinueerd. Kijkers beweerden meer en meer dat de vragen op het lijf van de kandidaten worden geschreven. En dat blijkt ergens wel te kloppen. “De vragen zijn inderdaad niet willekeurig gekozen”, onthult eindredacteur Jonas Vanden Bempt in
Het Laatste Nieuws.
“Maar dat is ook logisch. Ten eerste mag er geen overlap zijn van onderwerpen, drie filmvragen in één aflevering bijvoorbeeld, daar zit niemand op te wachten. Ten tweede selecteren we per aflevering vragen waarvan we denken dat de drie kandidaten ermee aan de slag kunnen”, legt de eindredacteur uit. Maar manipulatie zou Vanden Bempt het niet noemen. Eerder “een soort recept waarbij alle ingrediënten - niveau, humor, thematiek - zorgvuldig worden afgewogen”.
Spanning
Achter de allesbepalende filmpjesronde zou wel een bepaalde routine zitten. Zo is het derde fragment dat getoond wordt doorgaans het moeilijkste. Opnieuw stelt zich dan de vraag of ze het iemand als Bart Cannaerts dan niet opzettelijk moeilijker kunnen maken? “Over Bart was inderdaad veel te doen, maar als het zo is zou hij er toch geen zeventien keer hebben ingezeten?”, vraagt de eindredacteur zich af. “We proberen vooraf gewoon de vragen zo op te stellen dat het zo spannend mogelijk wordt.”