Wanneer fictie realiteit wordt! Vandaag starten negentig huisartsen met de gloednieuwe opleiding tot referentiearts dementie, als deel van het zogenoemde Dementieplan. Opvallend is dat ze daarbij een handje geholpen worden door ‘Thuis’.
Verschillende scènes uit de populaire VRT 1-soap zullen voortaan gebruikt worden in de nieuwe opleiding rond dementie voor huisartsen. Het verhaal rond de dementerende Veerle (Karin Tanghe) werd vorig seizoen namelijk zo realistisch in beeld gebracht, dat het wel eens van pas zou kunnen komen om symptomen van dementie beter te herkennen en sneller de juiste diagnose te stellen.
“De cirkel is rond: in 2022 werden wij door de scenarioschrijvers van ‘Thuis’ voor onze expertise over dementie gecontacteerd. Vandaag gebruiken wij als casus dan weer hun beelden in de opleiding referentiearts dementie”, klinkt het bij Jurn Verschraegen, directeur bij het Expertisecentrum Dementie, bij VRT NWS. “De voorbeelden uit Thuis geven een realistisch beeld over dementie. De scènes met Veerle tonen eenvoudig en toegankelijk hoe de symptomen van dementie in de beginfase kunnen opgemerkt worden.”
“Het is belangrijk dat artsen de situaties zoals die zich in de realiteit voordoen, herkennen via deze beelden”, aldus Verschraegen. “Dit is een compliment voor ons als verhalenvertellers en vooral voor de ijzersterke acteerprestatie van Karin Tanghe”, reageert ‘Thuis’-woordvoerder Hans Roggen. “Vanuit ‘Thuis’ en VRT willen we verhalen vertellen die ertoe doen, en die in het hart van onze kijkers kruipen. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen heeft ons geholpen om realisme in onze fictieve verhalen binnen te brengen.”