Na een zeer zonnige start van de zomer, is het weer wat wisselvalliger geworden. In juni overheerste een noordelijke hogedruk, waardoor het zonnig en gematigd was. Maar in de tweede helft van juni verdwenen de hogedrukgebieden boven Canada en Siberië, en daarmee ook het aanhoudende zonnige weer.
Nu is er een straalstroom op gang gekomen, waardoor lagedrukgebieden onze omgeving kunnen bereiken en het weer meer wisselvallig is. Toch blijven de temperaturen nog boven normaal. Twee factoren spelen volgens Weer.nl een rol in het zomerweer. Ten eerste is er de El Niño op de Grote Oceaan, die warmte naar Europa kan brengen, vooral in de noordelijke helft. De tweede factor zijn de hoge zeewatertemperaturen in ons deel van de wereld, die vooral in het zuiden tot veel hogere temperaturen dan normaal kunnen leiden.
De komende tijd strijden de invloeden van de warme Oceaan en El Niño met elkaar. Op dit moment lijkt de warme Oceaan de dominante factor te zijn, maar later in de zomer kan de noordelijke hogedruk terugkeren. Hierdoor blijft de kans op een warm vervolg van de zomer groot, vooral als de wind vanuit het zuiden komt en warme lucht met pulsen wordt aangevoerd. Ook blijft de invloed van de Oceaan belangrijk wanneer later in het seizoen orkanen actiever worden.