Het Europese continent ervaart extreme hitte, vooral in Zuid- en Centraal-Europa, terwijl gematigde lucht vanuit het westen nadert. Temperaturen in landen zoals Italië, Griekenland en Kroatië stijgen naar 33 tot 42 graden Celsius, terwijl de Alpen het iets minder extreem hebben met 30 tot 38 graden. België en Nederlands bevinden zich op de scheidingslijn tussen de gematigde en zeer warme lucht, waardoor men afwisselend weer ervaart met stapelwolken, zon en soms een bui.
De temperaturen liggen tussen 20 en 25 graden Celsius. Op vrijdag en zaterdag kan de hitte dichterbij komen, met mogelijk tropisch warm weer en toenemende kans op onweer. Van 17 tot 24 juli bevinden Nederland en België zich volgens Weerplaza aan de koelere kant van de scheidingslijn, maar een kortstondige windverandering kan nog steeds warme lucht uit Zuid- of Centraal-Europa brengen. Er is een kans op dagelijkse buien, en bij de nadering van de scheidingslijn kunnen er zware buien en lokale intense neerslag optreden.
Vanaf 24 tot 31 juli neemt de lagedrukactiviteit toe in Europa, met iets ondergemiddelde temperaturen en een toename van neerslag. De wind kan onze landen weer naar de scheidingslijn brengen, wat kan leiden tot onstabiel weer met regen- of onweersbuien. In augustus blijft de luchtdruk laag en komt warmere lucht dichterbij, waardoor onze landen regelmatig op de scheidingslijn liggen. Het kan iets natter zijn dan normaal, met kans op flinke regen- of onweersbuien.
Halverwege augustus lijken de verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa af te nemen, wat wijst op een kans op normaal augustusweer met middagtemperaturen tussen 21 en 25 graden Celsius. Dit is echter een voorlopig signaal dat verder moet worden gevolgd.