Dit soort hittegolven, vroeg op het jaar en langdurig, gaan we vaker zien in de toekomst. Dat zegt klimatoloog Niels Souverijns aan TVL.
"Dat hogedrukgebied ten noorden van ons ligt er al een week of twee drie. Die zorgt voor een aanvoer van droge lucht uit het noorden en oosten", legt Souverijns uit. "Vroeger zagen we dat die hittegolven vooral in juli en augustus plaatsvonden. Nu zien we dat dit ook in juni en soms al in mei kan gebeuren. De gemiddelde temperatuur stijgt, dus het is ook logisch dat die hittegolven vroeger kunnen voorkomen op het jaar."
Grootschalige weerpatronen gaan zich ook anders gedragen. "De straalpatroon gaat door de klimaatverandering minder snel bewegen en meer kronkelen", klinkt het. "Die gaat meer vastliggen op bepaalde patronen. De hoge-en lagedrukgebieden gaan langer op hun plaats blijven zitten. Dat zorgt er ook voor dat die hittegolven langer blijven duren."
Hittegolven komen steeds vaker voor. "Er is een evolutie in het aantal tropische dagen in de laatste tien jaar. We zien een duidelijke toename", stelt Souverijns. We houden dus maar beter rekening met meer hittegolven in de toekomst. "Vroeger hadden we één of twee keer om de tien jaar een hittegolf, nu zien we er bijna ieder jaar een. Dat is iets wat zeker niet gaat minder worden in de toekomst."