De partij Groen incasseert opnieuw forse verliezen na de gemeenteraadsverkiezingen. Slechts in enkele gemeenten zoals Gent, Mortsel en Oud-Heverlee kon de partij succes vieren. De teleurstellende resultaten dwingen de partij tot zelfreflectie, waarbij woorden als "herbronning" en "bezinning" steeds luider klinken binnen de gelederen.
Neergang niet te stoppen
In de meeste Vlaamse gemeenten heeft Groen terrein verloren. In elf van de dertien centrumsteden scoorde de partij slechter dan in 2018, en ook in kleinere gemeenten verloor ze zetels. Zelfs covoorzitter Jeremie Vaneeckhout liep in Anzegem een blauwtje, waar hij er niet in slaagde burgemeester te worden. "Het is hard ontwaken", zucht voormalig Vlaams fractieleider Björn Rzoska in Het Laatste Nieuws. "We worden bijna overal opgegeten."
Crisis en interne onrust
Binnen de partij heerst er onrust over de tegenvallende resultaten. Rzoska spreekt openlijk over een "existentiële crisis" waarin Groen zich bevindt. "Het frame dat onze tegenstanders ons hebben opgelegd, blijft hangen. Mensen vinden ons elitair en afstandelijk." Deze kritiek wordt breed gedragen binnen de partij, waar verschillende stemmen pleiten voor een herziening van de communicatie en de aanpak.
Lichtpuntjes en mogelijke toekomst
Toch zijn er enkele succesverhalen, zoals in Gent, waar Filip Watteeuw en Hafsa El-Bazioui sterke persoonlijke resultaten behaalden. "We moeten ons empathischer opstellen en ons meer verbinden met de gewone Vlaming", stelt El-Bazioui. Ook in Mortsel, waar Michiel Hubeau de nieuwe groene burgemeester wordt, wordt benadrukt hoe belangrijk het is om dicht bij de burger te staan. Lokale initiatieven en petities brachten daar een dialoog op gang, wat Groen hielp om het verschil te maken.
De voorzittersverkiezingen in december zullen bepalen of de huidige partijleiding, met Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji, het roer blijft vasthouden of dat er veranderingen op komst zijn. Wat wel zeker is: de partij moet haar koers bijstellen om de kloof met de kiezer te dichten.