Deze ‘superbanaan’ blijft dagen geel

13 apr , 12:45 Binnenland
241005bananen

Stel je voor: een banaan die er dagenlang perfect geel blijft uitzien, zonder bruine vlekken. Geen teleurstelling meer bij het openen van je lunchbox, geen halve trossen in de vuilnisbak. Het lijkt toekomstmuziek, maar die toekomst is misschien dichterbij dan je denkt.

Een Brits biotechnologiebedrijf, Tropic, werkt aan een nieuwe bananensoort die het oxidatieproces vertraagt. Dat is het natuurlijke proces dat ervoor zorgt dat bananen bruin worden. En hoewel die bruine kleur de smaak of voedingswaarde nauwelijks beïnvloedt, kiezen veel consumenten ervoor om ze niet meer op te eten. Het gevolg: miljoenen kilo’s perfect eetbare bananen belanden jaarlijks op de afvalberg.

De truc zit in de genen

Wat deze ‘slimme’ banaan anders maakt, is een subtiele wijziging in haar DNA. Tropic maakt gebruik van een techniek die de werking van een specifiek enzym – polyfenoloxidase – stillegt. Dit enzym is verantwoordelijk voor het bruinen van de schil. Er worden geen vreemde genen toegevoegd zoals bij klassieke genetische modificatie: het gaat enkel om het uitschakelen van een interne schakelaar. Hierdoor blijft de banaan langer mooi geel én vers.

De impact van deze innovatie reikt verder dan het keukenkastje. Dankzij de tragere rijping kunnen deze bananen langere reizen aan zonder dat ze bederven. Dat maakt de distributie efficiënter en verlaagt de druk op producenten, winkels en consumenten. Supermarkten kunnen hun verliezen beperken, en ook thuis moeten we minder vaak voedsel weggooien.

Tegenkanting blijft bestaan

Toch roept de komst van deze ‘lang houdbare’ banaan ook vragen op. Zeker in Europa ligt genetische manipulatie nog steeds gevoelig, ondanks de zachte aanpak van deze techniek. Voorstanders benadrukken dat er geen vreemd DNA aan te pas komt en dat de technologie veilig en verantwoord wordt toegepast.

In landen als de VS en Canada is de goedkeuring alvast binnen, en daar wordt de innovatie gezien als een grote stap in de strijd tegen voedselverspilling. In Europa is het nog wachten op groen licht, maar de verwachtingen zijn hooggespannen.