Het lijkt zo’n detail, maar in het verkeer kan een klein gebaar grote gevolgen hebben. Het gebruik van de richtingaanwijzer bij het verlaten van een rotonde is zo’n gebaar dat veel bestuurders blijkbaar niet meer maken. Volgens cijfers die VRT NWS in handen kreeg, geeft een meerderheid van de Belgische automobilisten géén signaal als ze de rotonde verlaten. Dat is niet alleen frustrerend voor andere weggebruikers, het is ook gewoonweg strafbaar.
De regel is duidelijk, de praktijk minder
Volgens het verkeersreglement is het verplicht om de richtingaanwijzer te gebruiken bij het verlaten van een rotonde. Wie dat nalaat, begaat een overtreding van de eerste graad. De boete: €58 via onmiddellijke inning, of €85 bij een minnelijke schikking. Toch blijkt uit onderzoek dat 6 op de 10 chauffeurs zich hier niet aan houden. Vooral op drukke momenten zorgt dit voor verwarring en zelfs bijna-ongevallen.
Het is een verzuchting die veel weggebruikers bekend in de oren klinkt. Je staat aan een rotonde, wacht op een veilige doorgang, en net op dat moment verlaat een wagen zónder pinker de rotonde — hij had je kunnen laten doorgaan. Zulke momenten zijn niet alleen frustrerend, ze zorgen ook voor onnodig oponthoud in het verkeer.
Een klein signaal met grote impact
Volgens mobiliteitsorganisaties zoals Touring zorgt het correct gebruik van de richtingaanwijzer voor een vlottere doorstroming én minder ongevallen. Het is een vorm van hoffelijkheid, maar ook van duidelijke communicatie. Want in het verkeer telt elke seconde én elke aanwijzing.