Deze simpele truc maakt je vaatwasser veel efficiënter

15 apr , 19:00 Binnenland
vaatwasser

Voor velen is het een onmisbaar toestel in huis: de vaatwasser. Meer dan de helft van de Belgische gezinnen beschikt er intussen over. En terecht, want moderne vaatwassers zijn niet alleen handig, maar ook zuiniger in energie- en waterverbruik dan afwassen met de hand. Maar wat als je toestel na verloop van tijd toch tekenen van slijtage begint te tonen?

Een veelvoorkomende frustratie is dof of zelfs lichtjes roestend bestek. Glansloze messen en vorken kunnen de indruk geven dat je vaatwasser zijn werk niet meer goed doet. Toch is de oplossing soms verrassend eenvoudig – en komt ze uit grootmoeders keukenkast.

Een eenvoudige truc met aluminiumfolie

Leg een balletje aluminiumfolie in de besteklade van je vaatwasser en laat de chemie z’n werk doen. Niet te strak samengeperst, maar losjes verfrommeld – ongeveer ter grootte van een golfbal. Tijdens de wasbeurt ontstaat er een reactie tussen het aluminium, het water en de reinigingstabletten. Het gevolg? Roestdeeltjes en aanslag hechten zich aan de folie, terwijl je bestek zijn glans terugkrijgt. Vervang het balletje zodra het er versleten uitziet of zijn kracht verliest.

Waarom werkt dit?

Volgens specialisten fungeert het aluminium als een soort ‘magnetisch opvangpunt’ voor zwevende deeltjes die anders je bestek dof maken of aantasten. En hoewel aluminiumfolie niet de meest milieuvriendelijke oplossing is, kan één enkel balletje wekenlang meegaan – en zo herhaaldelijk een duurder onderhoud of nieuwe bestekset helpen vermijden.

Extra tips om je vaatwasser optimaal te benutten

  • Spoel je borden niet vooraf af: moderne toestellen detecteren vuil en passen zich daaraan aan.
  • Vul de machine volledig, maar zorg dat sproeiarmen vrij kunnen draaien.
  • Controleer geregeld het zout- en spoelmiddelpeil.
  • Verwijder etensresten met een houten spatel of gebruik je Bokashi-emmer.

Zo hou je niet alleen je vaat en bestek stralend schoon, maar bespaar je op lange termijn ook energie, water en centen. En dat allemaal dankzij een simpel stukje aluminiumfolie.