Minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) zet alles op alles om ouders beter te informeren over de kwaliteit van scholen. Ze trekt daarbij de parallel met hotels: “Daar weet je hoeveel sterren ze hebben. Maar over scholen, die zo bepalend zijn voor de toekomst van onze kinderen, is het vaak gissen.”
Demir vindt dat de overheid ouders actiever moet ondersteunen bij hun schoolkeuze. In plaats van af te gaan op roddels of indrukken van vrienden, zouden objectieve gegevens beschikbaar moeten zijn. “Transparantie is belangrijk. Je moet weten welke school bij je kind past.”
Leervoorsprong zichtbaar maken
Een van de concrete plannen is om de leerwinst van scholen – de vooruitgang die leerlingen boeken – op te nemen in inspectieverslagen. Niet in de vorm van ranglijsten, maar als beschrijvende info over drie jaar. “Dat mag geen taboe zijn. Ouders hebben recht op duidelijke informatie”, stelt Demir. Al beseft ze dat de inspectieverslagen vandaag niet bepaald gebruiksvriendelijk zijn. “Ook dat moet beter. Ik heb zelf verslagen gelezen bij de schoolkeuze voor mijn dochtertje. Ze zijn complex. We moeten naar helderdere taal.”
Betere begeleiding en duidelijkere keuzes
Voor Demir is transparantie niet alleen nuttig voor ouders, maar ook een hefboom om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Ze wil daarom ook inzetten op betere begeleiding bij studiekeuzes, inclusief meer gebruik van starttoetsen in het hoger onderwijs. “Sommige jongeren starten aan een richting waar ze niet voor gemaakt zijn. Dat kost ons veel geld én leidt vaak tot frustratie. Met eerlijke toetsen en begeleiding kunnen we hen beter oriënteren.”
Tegelijkertijd moet het secundair onderwijs jongeren sterker voorbereiden op die stap. “We moeten terug naar de basis: goed kunnen lezen, schrijven en rekenen. En kinderen moeten leren kritisch denken, zodat ze niet alles geloven wat ze online zien verschijnen.”