Naar aanleiding van de Werelddag tegen Hondsdolheid op 28 september waarschuwt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dierenliefhebbers dat hondsdolheid elk jaar nog steeds tienduizenden mensen en nog veel meer dieren doodt. Sinds 1 januari 2023 zijn maar liefst 32 uitbraken van hondsdolheid gemeld in Europa, voornamelijk in Roemenië en Moldavië.
Hondsdolheid is één van de dodelijkste virussen ter wereld voor mens en dier. Jaarlijks sterven tienduizenden mensen aan de ziekte. Je kan het virus oplopen nadat je wordt gebeten, gekrabd of gelikt door een besmet dier. In 99% van de gevallen lopen mensen het virus op via een besmette hond. 40% van deze slachtoffers zijn kinderen jonger dan 15 jaar. Een besmetting met de ziekte loopt helaas altijd dodelijk af.
Wat we soms niet weten is dat hondsdolheid geen ver-van-ons-bed-show is, maar nog steeds aanwezig is op populaire vakantiebestemmingen zoals Turkije waar al 126 uitbraken werden gemeld sinds 1 januari 2023. Dankzij grote inspanningen is België sinds 2001 vrij van hondsdolheid.
Vakantie
De vaccinatie tegen hondsdolheid is geen standaard verplichting in ons land, behalve voor wie zijn hond of kat meeneemt naar het buitenland. Wie zijn huisdier meeneemt op vakantie is verplicht zijn dier te vaccineren tegen hondsdolheid. Ja, zelfs voor een kort tripje naar bijvoorbeeld Frankrijk of Nederland. Dat geldt ook voor alle honden en katten die worden meegebracht vanuit het buitenland naar België. Wie meer info wenst kan terecht op
de website van het FAVV.