Gebruik jij je bankkaart veilig? Veel mensen maken deze fout bij de automaat

24 apr , 14:00 Binnenland
GeldBankPhotonews
De geldautomaat blijft een populaire plek voor criminelen die het gemunt hebben op je bankgegevens. En hoewel veel fraudeurs vandaag ook digitale kanalen benutten, loeren klassieke trucs zoals skimming nog altijd om de hoek. Wie zijn bankkaart zorgeloos in een toestel steekt, neemt een onnodig risico.
Skimming is een van de meest gebruikte technieken: een vals onderdeel wordt op of in de geldautomaat geplaatst, vaak zo goed verstopt dat je het niet meteen opmerkt. Soms is het een nepkaartlezer, soms een minuscule camera boven het toetsenbord. Terwijl jij denkt geld op te nemen, zijn je gegevens al onderweg naar fraudeurs.
Met deze info kunnen criminelen jouw kaart klonen en in alle stilte geld opnemen. En hoewel banken intussen stevig inzetten op technologie om dat te verhinderen, blijft de eerste verdedigingslinie... jij.
Kleine moeite, groot verschil
Wie goed oplet vóór hij zijn bankkaart in een automaat steekt, kan veel ellende voorkomen. Controleer altijd de kaartlezer en het toetsenbord op losse of vreemde onderdelen. Bedek je hand wanneer je je pincode intikt en gebruik liefst geldautomaten in bankkantoren of op goed verlichte plaatsen. Aanvaard nooit zomaar hulp van onbekenden: een goedbedoeld gebaar kan een afleidingsmanoeuvre zijn.
Wat je nog meer kan doen
Daarnaast zijn er nog enkele handige gewoontes die je bankrekening extra beschermen:
  • Stel meldingen in voor elke transactie.
  • Controleer je rekeninguittreksels regelmatig.
  • Beperk je daglimiet voor opnames.
  • Gebruik verschillende betaalmiddelen en heb steeds wat cash bij de hand.
Banken zetten almaar vaker in op tools zoals biometrische verificatie en EMV-chipkaarten, die per transactie unieke codes genereren. Ook apps waarmee je in realtime je kaart kan blokkeren of activeren zijn een grote stap vooruit.