Goed nieuws voor wie maaltijdcheques krijgt – maar werkgevers maken zich zorgen

23 apr , 8:00 Binnenland
maaltijdcheques
Na jaren van stilstand lijkt er eindelijk beweging te komen in de waarde van de maaltijdcheque. Werknemers zijn hoopvol, maar werkgevers maken zich zorgen.
Wie in België werkt, kent het fenomeen: maaltijdcheques van 8 euro per werkdag, een populaire extra bovenop het loon. Ze lijken al jaren een vaste waarde, maar aan die ‘vaste waarde’ kleeft net het probleem: ze zijn al sinds 2015 niet meer geïndexeerd. Ondertussen is voeding bijna een derde duurder geworden. Met andere woorden: je maaltijdcheques zijn vandaag aanzienlijk minder waard dan tien jaar geleden.
De regering-De Wever wil daar verandering in brengen. In het nieuwe regeerakkoord staat een opvallende belofte: tegen 2029 moet de waarde van een maaltijdcheque stijgen naar maximaal 12 euro. Voor een voltijdse werknemer betekent dat jaarlijks een potentiële verhoging van 924 euro bruto aan extralegaal voordeel.
Werkgevers op de rem
Maar wat voor werknemers goed nieuws is, betekent voor werkgevers een zwaardere factuur. Maaltijdcheques worden immers grotendeels gefinancierd door de werkgever. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger hun bijdrage. Daarom stelt de regering voor om andere voordelen – zoals cultuur- en ecocheques – te schrappen, zodat de totale kost niet stijgt maar herschikt wordt.
Of bedrijven daarin zullen meegaan, is een open vraag. Want hoewel maaltijdcheques fiscaal voordelig zijn, blijven ze een kostenpost die vooral bij kmo’s zwaar kan wegen.
Nog veel onduidelijkheid
Hoewel het plan op tafel ligt, zijn er nog veel details onbeslist. Wanneer de verhoging precies ingaat, hoeveel de werknemer zelf zal moeten bijdragen en of sectoren verplicht zullen worden mee te stappen in het verhaal, is nog onderwerp van onderhandeling.