Grote verandering voor fietsers op komst: "Zonder ingrijpen zetten we jonge levens op het spel"

16 apr , 14:00 Binnenland
fietsen
Op straat zie je het dagelijks gebeuren: tieners die zich met hoge snelheid op de fiets verplaatsen, zonder helm, vaak met oortjes in of zelfs op hun smartphone kijkend. Wat voor hen een vanzelfsprekendheid lijkt, baart artsen grote zorgen.
Kinderrevalidatiearts Ruth Van Der Looven (UZ Gent) maakt zich ernstig zorgen over deze trend. “Vooral bij jongeren tussen 13 en 24 jaar ligt het helmdraagpercentage schrikwekkend laag: amper 15%", zegt ze. “En dat terwijl hersenschade op die leeftijd desastreuze gevolgen kan hebben. De hersenen zijn nog volop in ontwikkeling. Eén valpartij kan een leven veranderen.”
Volgens cijfers loopt bijna 40% van de fietsslachtoffers in het ziekenhuis hoofd- of hersenletsel op. “Dat had in veel gevallen voorkomen kunnen worden,” klinkt het resoluut. Een helm verlaagt volgens experts het risico op hoofdletsels met 60%.
Waarom draagt dan bijna niemand er een?
Slechts 29% van de Belgische fietsers draagt vandaag een helm. De redenen zijn uiteenlopend: het voelt oncomfortabel, het is ‘niet cool’, of mensen denken dat een ongeval hen niet zal overkomen. Toch groeit het besef dat vrijblijvendheid niet genoeg is. Van Der Looven: “Zonder ingrijpen blijven we jonge levens onnodig op het spel zetten.”
De roep om een wetswijziging klinkt almaar luider. In landen waar een helmplicht geldt, daalden de letselspecten aanzienlijk. Volgens insiders is er politieke bereidheid om ook in België stappen te zetten, al ligt er nog niets concreet op tafel. Wel pleiten revalidatieartsen én verkeersdeskundigen alvast voor intensieve sensibilisering, vooral bij scholen en ouders.
“We moeten het draagvlak vergroten", zegt Van Der Looven. “Want zolang een helm als ‘belachelijk’ wordt gezien, blijven we rondfietsen met oogkleppen op. Tot het misgaat.”