Vandaag start in Brussel een proces waarin de nabestaanden van
Julie Van Espen de Belgische staat verantwoordelijk stellen voor haar dood. Zij stellen dat het falen van Justitie een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de tragische gebeurtenissen van 4 mei 2019, toen Julie verkracht en vermoord werd door Steve Bakelmans.
Fouten in het dossier-Bakelmans
De zaak draait om de vraag of Justitie verantwoordelijk kan worden gehouden voor het niet tijdig aanpakken van Bakelmans. De man, inmiddels veroordeeld tot levenslang, had op het moment van Julie’s dood al een strafblad voor diefstal en verkrachting. Door personeelstekorten werd zijn dossier echter op de lange baan geschoven, samen met 76 andere zaken.
De familie van Julie benadrukt dat een gebrek aan middelen en organisatie binnen Justitie ertoe heeft geleid dat Bakelmans vrij was toen hij zijn misdaden pleegde. "Het is onaanvaardbaar dat zo’n ernstig dossier in een kast bleef liggen", stellen hun advocaten volgens VRT NWS.
Aansprakelijkheid van de staat?
De Belgische staat erkent fouten in het systeem, zoals vastgesteld door de Hoge Raad voor Justitie, maar betwist de rechtstreekse verantwoordelijkheid voor Julie’s dood. "Er is geen zekerheid dat Julie nog geleefd zou hebben als dit dossier sneller was behandeld", aldus hun advocaten.
Vergelijking met de zaak-Dutroux
De rechtszaak doet denken aan de zaak-Dutroux, waarin ook de Belgische staat werd aangeklaagd vanwege fouten bij politie en Justitie. Net als toen zal het oorzakelijk verband tussen deze fouten en de tragische gevolgen het cruciale punt zijn voor de rechtbank.