Steeds meer mensen zeggen hun spaarrekening vaarwel – en dit doen ze nu

20 apr , 20:00 Binnenland
sparen
Lang was het spaarboekje het symbool van financiële zekerheid. Geld parkeren, wat rente krijgen, en rustig slapen. Maar die tijd lijkt voorbij. Steeds meer mensen laten hun spaarrekening links liggen — en dat is geen toeval.
Lotte (33) uit Gent had jarenlang een klassieke spaarrekening. “Maar op een dag besefte ik dat mijn spaargeld achteruitging door de inflatie. Ik kreeg nauwelijks rente, terwijl alles duurder werd.” Ze is niet de enige. De rente op veel spaarboekjes blijft steken onder de inflatie. Het resultaat? Je spaargeld verliest elk jaar aan waarde.
Wat doen mensen dan wél met hun geld?
Volgens financieel adviseur Pieter De Ridder is er een duidelijke trend. “Mensen zoeken alternatieven: termijnrekeningen, staatsbons, of voor wie wat risico durft nemen: beleggingen in ETF’s, vastgoed of zelfs tweedehandsplatformen. De klassieke spaardersmentaliteit verandert stilaan.”
Ook opvallend: jongeren stappen vaker meteen in kleine investeringen of apps waarmee je automatisch een deeltje van je inkomen opzijzet — buiten het traditionele bankcircuit.
Is sparen dan zinloos?
Zeker niet, zegt De Ridder. “Een noodbuffer blijft essentieel. Maar het klassieke spaarboekje als dé oplossing? Die status is aan het verdwijnen. Wie wil dat zijn geld iets opbrengt, moet nu écht nadenken over andere pistes.”