Hierop kan je afgerekend worden op de autokeuring - dit is waarom zó veel Belgen afgewezen worden

14 apr , 8:00 Binnenland
250320autokeuring

Het lijkt zo’n klein detail: een lampje dat het niet doet, een koplamp die net iets te fel schijnt. Toch zijn net die ‘kleinigheden’ de grootste boosdoeners tijdens de autokeuring. Verlichting blijkt jaar na jaar het pijnpunt bij Belgische bestuurders – en het wordt tijd dat we dat anders gaan bekijken.

Een rode kaart om een lamp? Echt wel

Meer dan een derde van de afgekeurde wagens krijgt dat oordeel wegens defecte of slecht afgestelde verlichting. Niet omdat keurders pietluttig zijn, maar omdat verlichting letterlijk het verschil kan maken tussen veilig thuiskomen of een ongeval. “Een matte koplamp of fout afgestelde bundel beperkt niet alleen je zicht, maar ook dat van anderen. En het beïnvloedt ook moderne rijhulpsystemen,” benadrukt GOCA Vlaanderen, de organisatie achter de erkende keuringscentra.

Meer dan gewoon 'licht'

We denken vaak aan koplampen of richtingaanwijzers, maar de lijst is langer dan dat. Bij een keuring kijkt men naar de volledige set: grootlicht, stadslichten, remlichten, mistlampen, knipperlichten en zelfs de kleine lamp boven je nummerplaat. Eén foutje – een lampje dat flikkert, een lichtstraal die te hoog afwijkt – en je mag opnieuw terugkomen.

Wat de meeste mensen verrast, is hoe snel verlichting een probleem wordt. Een vuile koplamp? Minder licht. Een goedkope vervanglamp? Kans op ongelijk lichtbeeld. Een iets los contact in de bedrading? Plots heb je een knipperlicht dat soms wél, soms niét werkt. “En net dat maakt het verraderlijk,” zegt een keurmeester in Antwerpen. “Bestuurders zien het vaak niet eens zelf.”

Wat kun je dan wél doen?

De truc zit hem niet in dure garagebezoeken, maar in kleine controles. Zet ’s avonds eens al je lichten op, loop rond de auto en kijk goed. Vraag iemand om je te helpen met remmen of richtingaanwijzers. En poets regelmatig je koplampen – doffe lenzen zijn een vaak vergeten afkeuringsreden.

Goede verlichting is meer dan wettelijke verplichting: het is je eerste verdedigingslinie in het verkeer. Zien én gezien worden. Dus wie straks naar de autokeuring rijdt, doet er goed aan om niet enkel onder de motorkap te kijken… maar ook eens voor de auto te gaan staan.