Op deze manier bespaar je energie in huis tijdens de herfst en winter

241014huisinterieur
Tijdens de wintermaanden stijgt het energieverbruik vaak aanzienlijk door het gebruik van verwarming en verlichting. Toch zijn er tal van manieren om energie te besparen zonder in te leveren op comfort. Hier zijn enkele slimme en eenvoudige tips om je huis energie-efficiënter te maken in de koude maanden.

1. Isoleer je huis grondig

Goede isolatie is cruciaal in de winter. Denk aan dak-, muur- en vloerisolatie. Isolatie voorkomt dat warmte uit je huis ontsnapt, waardoor je minder hoeft te verwarmen. Daarnaast kunnen ramen met dubbel of driedubbel glas veel warmteverlies tegengaan. Het aanbrengen van tochtstrips rond deuren en ramen helpt ook om koude lucht buiten te houden en warmte binnen.

2. Zet de thermostaat slim in

Verlaag de thermostaat één graad. Dit kan al leiden tot een besparing van ongeveer 6% op je stookkosten. Gebruik een programmeerbare of slimme thermostaat om de temperatuur aan te passen aan je dagritme. Stel bijvoorbeeld in dat de verwarming lager staat wanneer je slaapt of niet thuis bent. Verwarm alleen de kamers die je daadwerkelijk gebruikt en sluit deuren naar ongebruikte ruimtes om warmteverlies te minimaliseren.

3. Maak optimaal gebruik van zonnewarmte

Hoewel het buiten koud is, schijnt de zon vaak nog fel. Maak hier gebruik van door overdag je gordijnen of rolluiken open te zetten om de warmte van de zon binnen te laten. Sluit ’s avonds de gordijnen om de warmte binnen te houden. Gordijnen met thermische voering werken hierbij extra isolerend.

4. Gebruik energiezuinige verwarming

Heb je al overwogen om over te stappen op een energiezuinige verwarmingsbron, zoals een warmtepomp of een HR-ketel? Deze verbruiken minder energie en kunnen op termijn flink besparen. Bovendien is vloerverwarming vaak efficiënter dan radiatoren, omdat het de warmte gelijkmatig verdeelt.

5. Voorkom sluipverbruik

Veel elektronische apparaten gebruiken stroom, zelfs als ze uit staan, bijvoorbeeld televisies en computers. Dit wordt sluipverbruik genoemd. Om dit te voorkomen, kun je stekkerdozen met een aan/uit-schakelaar gebruiken of apparaten volledig uitschakelen.

6. Kleed je warm en wees bewust van je verlichting

In plaats van de verwarming hoger te zetten, kun je ook een warme trui dragen of een deken gebruiken. Schakel daarnaast over op energiezuinige LED-verlichting en gebruik timers of bewegingssensoren in ruimtes die je niet vaak gebruikt.
Door deze aanpassingen in de winter door te voeren, kun je niet alleen flink besparen op je energierekening, maar draag je ook bij aan een duurzamere toekomst.