Vlaanderen zegt vaarwel aan een verkeersregel die iedereen ooit fout deed

13 apr , 15:00 Binnenland
250315parkeren

In heel wat Vlaamse dorpen is het een vertrouwd geluid: ergens tussen middernacht en 8 uur rollen autobanden over de kasseien, op weg naar de andere kant van de straat. Beurtelings parkeren was jarenlang een stil maandelijks ritueel. Maar dat verdwijnt binnenkort volledig uit het Belgische straatbeeld.

Een systeem uit een andere tijd

Wat ooit begon als een slimme manier om hulpdiensten doorgang te geven in smalle straten, groeide uit tot een van de meest omslachtige en minst begrepen verkeersregels. Vanaf 1 september 2026 verdwijnt verkeersbord E11, dat de wissel van parkeerzijde in de helft van de maand oplegde. Volgens de nieuwe verkeerswet – de ‘Code van de Openbare Weg’ – is het tijd voor meer eenvoud en duidelijkheid.

“Het huidige mobiliteitslandschap is niet meer dat van de jaren zestig,” klinkt het bij het federale mobiliteitsdepartement. Beurtelings parkeren zou te veel verwarring zaaien, en de praktijk werd steeds moeilijker te handhaven. Toch roept de afschaffing ook heel wat vragen op.

Nieuwe duidelijkheid, nieuwe problemen

Het idee om parkeerregels overzichtelijker te maken, klinkt goed. Maar wat met dorpen en stadswijken waar beurtelings parkeren de enige manier is om voldoende plek te creëren? In smalle straten zou het aantal beschikbare parkeerplaatsen drastisch kunnen dalen als parkeren aan één zijde verplicht wordt.

En daar wringt het schoentje. Gemeenten zullen nieuwe systemen moeten uitrollen: van geschrankt parkeren tot bewonerszones met vergunningen. Niet elke lokale overheid is daar vandaag al klaar voor. Sommigen waarschuwen dat de overgang gepaard zal gaan met frustratie, misverstanden en vooral: veel boetes.

Een gewoonte loslaten

Voor veel mensen zal het vooral wennen zijn. Want hoewel het systeem vaak werd vervloekt – zeker als je om 8:55 nog snel je wagen moest verzetten – was het ook voorspelbaar. Met het verdwijnen van beurtelings parkeren verliezen we dus niet alleen een verkeersregel, maar ook een stukje dagdagelijkse routine.