Een mocktail met rozemarijn en limoen. Een sprankelende alcoholvrije aperitief met vlierbloesem. Het klinkt verfijnd — en dat is het ook — maar voor de
horeca blijft het een moeilijk verhaal. De Vlaming drinkt steeds minder alcohol, en hoewel dat goed nieuws is voor de volksgezondheid, zorgt het achter de schermen van restaurants en cafés voor knarsende tanden.
Uit een reportage van Het Nieuwsblad blijkt dat de dalende alcoholconsumptie de winstgevendheid van horecazaken onder druk zet. In toprestaurants als Hertog Jan ziet men het aandeel klanten dat voor aangepaste wijnen kiest, stevig afnemen. “In 2018 koos nog 80 à 90 procent voor een wine pairing", zegt sommelier Joachim Boudens. “Vandaag is dat de helft.”
Mocktails zijn in, maar winstgevend? Dat is wat anders
De horeca springt intussen wél massaal op de alcoholvrije kar. Volgens Horeca Vlaanderen biedt 94 procent van de zaken inmiddels alcoholvrije alternatieven aan: van mocktails tot 0%-bieren. En de keuze is reusachtig. “Er zijn in België naar schatting zo’n 400 kwalitatieve alcoholvrije producten beschikbaar", stelt Alexander De Beck, eigenaar van een gespecialiseerde webshop.
Toch brengt dat aanbod niet automatisch financiële ademruimte. Alcoholvrije alternatieven zijn vaak even duur in aankoop als een goede fles wijn, maar leveren minder op. Bovendien zijn zelfgemaakte mocktails arbeidsintensief. “Een fles wijn haal je uit de kelder,” aldus Boudens. “Een mocktail vergt tijd, kennis en ingrediënten. Dat kost geld.”
Een glazen plafond van plat water
In veel zaken blijft het alcoholvrije alternatief beperkt tot een glaasje bruisend water of één enkel wijntje. En daar wringt het schoentje. “We zien steeds meer klanten die gewoon een watertje bestellen,” zegt Laurent Locquet van A Food Affair in Gent. “De marge op voeding is klein, de winst zit in de drank. En als die wegvalt, wordt het lastig.”
De horeca heeft volgens Locquet weinig keuze. “Het leven wordt duurder. Klanten letten op hun uitgaven. Het enige wat wij kunnen doen, is onszelf heruitvinden.”