De federale regering heeft tijdens het paasakkoord een opvallende hervorming goedgekeurd: de manier waarop ziektebriefjes worden uitgeschreven en verwerkt, gaat grondig veranderen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, al langer pleitbezorger van striktere controle, krijgt zo zijn zin.
Een belangrijke wijziging is dat artsen in het eerste jaar van een arbeidsongeschiktheid slechts een ziekteperiode van maximaal drie maanden mogen voorschrijven per attest. Hiermee wil de overheid langdurige afwezigheden nauwer opvolgen. Daarnaast wordt bijgehouden welke arts hoeveel en hoelang arbeidsongeschiktheid toekent.
“Er moet een duidelijk zicht komen op artsen die structureel te lange periodes uitschrijven,” klinkt het in de entourage van Vandenbroucke. Als er afwijkend gedrag wordt vastgesteld, volgt eerst een verwittiging. Bij herhaling zijn financiële sancties mogelijk. Ook werkgevers krijgen meer inspraak: zij kunnen vermoedens van onregelmatigheden melden via een speciaal meldpunt.
Digitalisering in stroomversnelling
Vanaf 1 juli verdwijnt ook het papieren ziektebriefje voor afwezigheden van twee weken of langer. Die attesten zullen dan digitaal worden opgeslagen in een centrale databank. Tegen eind dit jaar moet elke vorm van doktersattest op die manier verwerkt worden.