Zó vaak moet je echt je lakens wassen, volgens de wetenschap

15 apr , 12:00 Binnenland
250414lakens

Een fris ruikend bed lijkt vanzelfsprekend, maar volgens wetenschappers is het dat allesbehalve. Veel mensen wachten te lang met het verschonen van hun lakens, zonder te beseffen wat zich ondertussen allemaal afspeelt tussen de plooien van hun dekbed.

Slapen doe je gemiddeld een derde van je leven. Elke nacht verlies je zweet, huidschilfers en soms ook haren of speeksel. Die resten vormen het perfecte buffet voor huisstofmijten, die zich razendsnel kunnen vermenigvuldigen. En dan hebben we het nog niet over bacteriën, pollen en schimmelsporen die zich in je bed kunnen nestelen.

Volgens microbioloog Phillip Tierno (New York University) is het daarom cruciaal om je lakens minstens één keer per week te wassen – zelfs in de winter. “Mensen denken vaak dat ze minder zweten in koudere maanden, maar het lichaam stoot wel degelijk dode huidcellen uit. Dat is voeding voor mijten en kan allergieën in de hand werken.”

Veelgemaakte fout: lakens samen met je gewone was

Een veelvoorkomende vergissing? Je beddengoed mee in de trommel gooien met je dagelijkse kleding. Niet alleen onhygiënisch, het maakt de reiniging ook minder efficiënt. Tierno raadt aan om lakens apart te wassen op minstens 60°C. “Dat is de temperatuur waarbij bacteriën en mijten sterven. Voeg eventueel een vleugje bleekmiddel toe als je vlekken hebt.”

- Een écht schoon bed vraagt meer dan enkel wassen

- Wie zijn slaapkamer écht wil omtoveren tot een hygiënisch slaapparadijs, doet er goed aan om ook het matras en de kussens niet te vergeten:

- Laat je bed dagelijks luchten voor je het opmaakt. Een open raam en opengeslagen dekbed laten vocht verdampen.

- Stofzuig je matras maandelijks, vooral als je allergieën hebt. Zo verwijder je stof en mijten die zich daar graag nestelen.

- Gebruik beschermhoezen voor je matras en kussens. Ze houden allergenen tegen en verlengen de levensduur van je bed.

- Slaap je gezond of vies?

Wie z’n lakens wekenlang laat liggen, riskeert niet alleen huidproblemen, maar ook verminderde slaapkwaliteit. Je voelt je letterlijk frisser in een proper bed. En zeg nu zelf: wat is er heerlijker dan onder kraakverse lakens kruipen?