Heel de wereld rekent op een vaccin tegen het coronavirus. Dat is volgens de VN ook de enige manier om terug te keren naar het normale leven. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn de eerste klinische proeven van start gegaan.
In Duitsland heeft de overheid groen licht gegeven aan laboratorium BioNTech, gevestigd in Mainz, in samenwerking met de Amerikaanse gigant Pfizer, om klinische proeven op mensen op te starten. Volgens Paul Ehrlich Institute (IPE), vormen deze proeven een "belangrijke stap" om een vaccin "zo snel mogelijk" beschikbaar te maken".
De klinische proeven zullen in eerste instantie worden uitgevoerd bij 200 gezonde vrijwilligers van 18 tot 55 jaar. De tweede fase zou volgens de IPE betrekking moeten hebben op vrijwilligers met een risicoprofiel.
Vandaag gaan ook in Groot-Brittannië klinische proeven van start. De Universiteit van Oxford gaat eerste dosissen toedienen aan mensen. In een eerste fase gaat het om 510 vrijwilligers tussen 18 en 55 jaar oud. De helft van hen krijgt het potentiële nieuwe vaccin, de anderen een controlevaccin.
Parallel aan verder onderzoek zullen tegen september een miljoen dosissen worden geproduceerd. Als het vaccin immers blijkt te werken, kan het meteen beschikbaar zijn. De ontwikkelaars schatten hun kansen op succes op liefst 80 procent.
Er is momenteel geen behandeling of vaccin voor Covid-19, dat wereldwijd meer dan 120.000 mensen heeft gedood en ongeveer twee miljoen heeft besmet. Het vinden van een vaccin is de enige manier om terug te keren naar "het normale leven" in de wereld, zo waarschuwde vorige week de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres.