Geïrriteerde Erika Vlieghe wijst opnieuw naar de politiek: "Ik had hier niet in Terzake moeten zitten nu"

20 aug 2020, 23:00 Politiek
Schermafbeelding 2020 08 20 om 213645
Er komt steeds meer kritiek op de virologen. Vooral de Vlaamse virologen liggen onder vuur, onder meer omwille van hun beslissing over de zogenaamde sociale bubbel van vijf. Onder meer Marc Van Ranst krijgt het te verduren, maar Erika Vlieghe ergert zich tegelijkertijd aan de politici.
"Niemand van ons heeft hier de wijsheid in pacht. Ik denk dat het echter wel goed is dat we rond de tafel als wetenschappers onder elkaar de discussies voeren. Dan mag het daar stuiven wat mij betreft. Dat zou beter zijn en dan kunnen we met een nieuwe consensus naar buiten komen. Het is moeilijk voor iedereen", zegt Vlieghe in Terzake.
De politiek dan. Vlieghe heeft er soms toch een beetje haar buik van vol, zo blijkt. "Tussen wetenschap en politiek blijft het een moeilijke relatie. U weet dat ik daar ook mijn deel in gehad heb. Ik heb toen al gezegd dat het geen gezonde relatie was. Dat blijft moeilijk. Ik heb toen gezegd dat ik niet meer naar de Veiligheidsraad ging. De premier vroeg om toch echt de standpunten van Celeval te komen uitleggen. Ik heb dat dan gedaan, maar heb dan ook enkel de standpunten uitgelegd", verklaart Vlieghe.
"Het is voor ons allemaal, wetenschappers en politici, de verdomde plicht om op een serene manier overeen te komen. Dat proces werkt in twee richtingen. Wij adviseren enkel en moeten niet verantwoordelijk gesteld worden voor de beslissingen die worden genomen door de politiek. Ik had hier nu ook niet moeten zitten om de beslissingen van de Veiligheidsraad toe te lichten. Ik had veel liever gehad dat één van de politiekers hier had gezeten om tekst en uitleg te komen geven."

Mondmaskers in huis

Epidemioloog Yves Coppieters pleit ervoor om een mondmasker binnen te dragen, waar generaties elkaar ontmoeten. "Dat is een mooi voorbeeld van een interessant idee", zegt Vlieghe. "De problematiek van intergenerationale families, waar de ouders, grootouders en kinderen in één huis wonen is moeilijk. Dat zal een extra uitdaging worden als de kinderen weer naar school gaan. Of dat het dragen van maskers in huis de oplossing is, daar moeten we over nadenken."