De huidige maatregelen worden verlengd tot en met 3 mei. Dat heeft premier Sophie Wilmès bevestigd op een persconferentie.
"De crisis ligt nog niet achter ons. We moeten ons nog blijven inzetten, zonder verzwakken", benadrukt Wilmès. Om de verlenging tot 3 mei draaglijk te maken mogen tuincentra en doe-het-zelf zaken hun deuren openen. Dit onder dezelfde voorwaarden als bij supermarkten.
Bezoek
Bewoners van residentiële instellingen mogen bezoek ontvangen van één op voorhand aangeduid persoon. Die mag geen symptonen hebben van Covid-19 en het moet steeds om dezelfde persoon gaan. Deze regel geldt ook voor mensen die geïsoleerd zijn en zich niet kunnen verplaatsen.
Geen versoepeling
"De basisregels blijven onveranderd tot en met 3 mei en moeten absoluut gerespecteerd worden", benadrukt Wilmès. "We zijn nog niet in het stadium van een terugkeer. De regels moeten volledig nageleefd worden. Niemand van ons wil dat door enkelingen de hele bevolking gestraft wordt."
"We merken al een tijdje dat het aantal hospitalisaties vermindert", aldus Wilmès. "Dat is het gevolg van onze inspanningen. De capaciteit in de ziekenhuizen is groot genoeg om iedereen op te nemen die daar nood aan hebben. Het aantal patiënten op intensieve zorgen blijft hoog en we tellen nog altijd hoge sterftecijfers."
Geen massa-evenementen tot 31 augustus
Tot 31 augustus zullen er geen massa-evenementen georganiseerd kunnen worden. Dat betekent dat er geen zomerfestivals zullen plaatsvinden. Geen Tomorrowland of Rock Werchter dus. Ook voetbalwedstrijden met publiek is uitgesloten.
Toekomst
"Vandaag kan niemand zeggen wanneer we ons normale leven kunnen beginnen. De weg is nog lang en ons doorzettingsvermogen zal keer op keer op de proef worden gesteld", zegt de premier. "Onze wilskracht ook. Het vooruitzicht op een betere toekomst ligt binnen handbereik. Laat ons niet ontmoedigen, integendeel."
Woon-zorgcentra
Wilmès benadrukt dat er door de deelstaten hard gewerkt wordt aan de zorgwekkende situatie in de woon-zorgcentra. "Er wordt daar massaal gescreend. Er worden meer dan 210.000 tests afgenomen bij zowel personeel als bewoners. België heeft gekozen voor maximale transparantie op vlak van de sterfgevallen. Het lijkt er echter wel op dat we de rapportering hebben overschat."